Politie Friesland

landelijke dossiers

Geen dossiers aanwezig

Politieberichten van zondag 20 mei

Fryslân, 20-05-2007 o Politieberichten van zaterdag 19 mei 11.00 uur t/m zondag 20 mei 11 .00 uur.

Luxwoude: aanrijding met letsel
De politie heeft zaterdagochtend een aanrijding op de Rijksweg A7 (rijrichting Drachten Heerenveen) onderzocht, waarbij twee bestuurders gewond raakten. Een 40-jarige man uit Harkema reed op zijn oldtimer motorfiets op de rechterrijstrook en werd van achteren aangereden door een 31-jarige man uit Drachten. Door de aanrijding kwam de motorrijder ten val, kwam tot stilstand in de berm en raakte gewond. De automobilist week op het laatste moment nog tevergeefs uit, kwam in de middenberm en sloeg over de kop. Hij kwam dwars op beide rijstroken tot stilstand. Ook deze bestuurder raakte gewond. Beide slachtoffers zijn overgebracht naar het ziekenhuis in respectievelijk Drachten en Heerenveen. Door Bureau Ongevalanalyse van de politie Fryslân is een technisch onderzoek ingesteld. De betrokken rijbaan is vanaf 07.0 uur tot ongeveer 10.15 uur afgesloten geweest ten behoeven van het technisch onderzoek en opruimingswerkzaamheden.

Leeuwarden: groep richt ravage aan in hotelkamer
De politie heeft zaterdagochtend vijf mannen (30, 30, 24, 25 en 31 jaar) uit Amsterdam aangehouden op verdenking van vernieling. De mannen maakten deel uit van een groep voetballers die een weekend uit waren in Leeuwarden. Ze sliepen in een hotel aan de Eewal. De eigenaar bemerkte s ochtends dat één van de kamers totaal vernield was. Onder andere bedden, matrassen, kussens, verlichting, armaturen en het raam waren kapot. De politie kon ter plaatse de vijf nog aanhouden. Ze zijn voor verhoor overgebracht naar het bureau. De politie is nog op zoek n aar drie andere verdachte. Die waren bij de komst van de politie gevlogen. De organisator van het weekend weigerde de namen te geven van deze personen. De hotelier deed aangifte. Door de politie wordt een nader onderzoek ingesteld.

Sneek: woninginbraak
De politie telt een onderzoek in naar een inbraak in een woning aan de Hemdijk op zaterdag rond 13.00 uur. Men kwam binnen na het openbreken van de voordeur. De eerste verdieping werd doorzocht en er zijn vermoedelijk sieraden weggenomen. Op een gegeven moment ging het alarm af. Mogelijk zijn de daders daardoor vertrokken. Door de politie is een buurtonderzoek ingesteld. Door de technische recherche is een sporenonderzoek uitgevoerd. Door de 72-jarige bewoner werd aangifte gedaan.

Drachten: twee woninginbraken
De politie onderzoekt twee woninginbraken die zaterdagochtend zijn gepleegd. In een woning aan de Stelpswyk kwam men binnen na het uitnemen van een uitzetraam. Er is in ieder geval een rugzak en een laptop weg. Door de politie is een buurtonderzoek uitgevoerd. Bij een woning aan de Martena bleef het bij een poging. Men had getracht de deur lopen te breken.

Wirdum: man aangehouden na mishandeling agent
De politie heeft zaterdagavond een 20-jarige man uit Wirdum aangehouden op verdenking van mishandeling. Kort daarvoor was door getuigen gemeld dat twee mannen, waaronder deze jongeman, zich verdacht gedroegen nabij woningen aan de Werpsterdyk. De politie sprak de twee mannen aan. Eén van hen wilde er plotseling vandoor op de fiets. Een van de agenten pakte hem vast bij zijn arm. Bij de trekpartij die vervolgens ontstond verloor de verdachte zijn evenwicht en viel in de naast de weg gelegen sloot. De verdachte klom uit de sloopt en sloeg de agent vol in het gezicht. Daarop werd de zeer agressieve verdachte met behulp van enkele getuigen overmeesterd en aangehouden en overgebracht naar het bureau. Wat de twee mannen daadwerkelijk bij de woningen deden voor de komst van de politie is nog niet bekend. De politie stelt een nader onderzoek in.

Harlingen: bromfietser gewond bij aanrijding
De politie onderzoekt een aanrijding waarbij een 17-jarig meisje uit Harlingen zaterdagavond gewond raakte. Het meisje reed met haar bromfiets op de Voorstraat en kwam in aanrijding met een personenauto, bestuurd door een 24-jarige man uit Harlingen. Het meisje kwam ten val en is met lichte verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Leeuwarden: man beroofd van mobiele telefoon
De politie is op zoek naar een man, die zaterdagavond in de Oude Lombardsteeg een gsm heeft gestolen van een 22-jarige vrouw uit Leeuwarden. Het slachtoffer liep al bellend omstreeks 19.00 uur in de richting van het Ruiterskwartier. Plotseling werd van achteren de telefoon uit haar handen gerukt. Ze keek om en zag de dader wegrennen richting Nieuwestad. Het betrof een ongeveer 20-jarige man met een zeer donkere huidskleur, circa 1,80 m lang, slank postuur en geen bril, baard of snor. Hij droeg onder andere een donkere gebreide muts op zijn hoofd.

Wirdum: inbreker overlopen
De politie heeft zaterdagochtend rond 05.00 uur een zoekactie uitgevoerd naar een inbreker die kort daarvoor was overlopen in een woning aan de Sybren Valkemastrjitte. De bewoner, een 50-jarige man, was thuisgekomen en zag dat er was ingebroken. Hij zag een man wegvluchten in de richting van de Frieslandbank. Het betrof een blanke man van ongeveer 1,85 m lang en gekleed in een grijze broek en een zwart bomberjack. Door meerdere politie-eenheden, waaronder twee politiehonden, werd direct de omgeving afgezocht. De inbreker werd helaas niet meer aangetroffen. In de woning stonden al goederen klaar om mee te nemen maar er wordt vooralsnog niets vermist. De bewoner kwam vermoedelijk juist op tijd thuis. Het is onduidelijk hoe de inbreker is binnengekomen.

Burgum: politie houdt man aan na vechtpartij
De politie heeft zaterdag een 58-jarige man aangehouden op verdenking van onder andere mishandeling. De verdachte was s avonds aan de deur van een woning aan de Boek gekomen. Nadat opengedaan werd, kreeg hij ruzie met de 41-jarige bewoner, drong de woning binnen en sloeg en schopte de bewoner. Een buurtbewoonster sprong ertussen en wist de verdachte rustig te krijgen. De bewoner deed aangifte. Hij liep verwondingen aan zijn hals op. De verdachte werd aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten. De oorzaak ligt vermoedelijk in de relationele sfeer.

Fryslân: vijf bestuurders betrapt op rijden onder invloed De politie heeft zaterdagavond en -nacht vijf bestuurders betrapt op het rijden onder invloed. In één geval werd naast een proces-verbaal en een rijverbod ook het rijbewijs ingevorderd. Dat betrof een 22-jarige man uit Morra. Hij viel op omdat hij met een lekke band op de A.J.Woltersstraat in Dokkum reed. Hij blies aan het bureau 710 ug/l.

Leeuwarden: politie pakt bromfietsdieven op heterdaad
De politie heeft zaterdagnacht met behulp van oplettende buurtbewoners twee bromfietsdieven op heterdaad kunnen aanhouden. Omstreeks 00.50 uur zag een getuige dat twee knapen met een bromfiets sleepten op de Antillenweg. Hij vermoedde dat de bromfiets zojuist was gestolen en belde direct via 1-1-2 met de politie. De knapen werd niet meer aangetroffen; de bromfiets wel. Er werd direct een zoekactie naar de verdachten in de omgeving ingesteld. Aan de hand van het signalement konden twee 14-jarige verdachten uit Leeuwarden worden aangehouden op de Uiterdijksterweg. Ze werden voor nader onderzoek ingesloten in het politiebureau. Een andere getuige had gezien dat een derde persoon zich had verscholen in een tuin. Ook naar hem werd een zoekactie ingesteld, onder andere met een politiehond. De verdachte werd niet meer aangetroffen, wel drie helmen en inbrekerswerktuig. De bromfiets was eigendom van een 29-jarige man uit Leeuwarden en was gestolen vanaf de Prinsessenweg.

Heerenveen: man aangehouden na mishandeling portier
De politie heeft zaterdagnacht een 34-jarge man uit Heerenveen aangehouden op verdenking van mishandeling. De verdachte zou zich misdragen hebben in een horecagelegenheid en werd door de portier naar buiten geleid. Eenmaal buiten sloeg hij de portier tegen het hoofd. De verdachte werd ter plaatse aangehouden en voor nader onderzoek overgebracht naar het bureau. De portier liep geen letsel op.

Heerenveen: politie houdt drie verdachten openlijke geweldpleging aan De politie heeft zaterdagnacht drie inwoners van Heerenveen (23, 25 en 26 jaar) met behulp van oplettende getuigen, aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging. Getuigen hadden gezien dat de verdachten ruiten vernielden en spiegels van autos trapten. Ze waarschuwden direct de politie via de spoedlijn 1-1-2. op aanwijzing van getuigen en aan de hand van het signalement werden de verdachten aangetroffen op de President Kennedylaan.bij het zien van de politie vluchtten ze de bosschages in. Korte tijd later werden ze opnieuw aangetroffen. Nu op de Alma Tademaweg. De verdachten werden aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten. Hoe groot het aantal vernielde autos is, is nog niet bekend.

Burgum: man aangehouden na bedreiging met vuurwapen
De politie heeft zondagochtend een 43-jarige inwoner van Burgum aangehouden op verdenking van bedreiging. De man had een taxi genomen bij de feesttent in Noardburgum. Onderweg had hij zijn medepassagiers, twee mannen en een vrouw uit Zwaagwesteinde en omgeving, bedreigd met een vuurwapen. Wat de aanleiding daarvoor was, is nog niet bekend. Nadat de verdachte was uitgestapt waarschuwde men de politie. Op aanwijzing van getuigen werd de verdachte aangetroffen in zijn woning. Hij werd aangehouden en bekende de bedreiging. Op aanwijzing van de verdachte werd het vuurwapen aangetroffen op de Frisiasingel. De verdachte is voor nader onderzoek ingesloten.

Burgum: politie houdt inbreker op heterdaad aan
De politie heeft zondagochtend een 31-jarige man uit Burgum op heterdaad aangehouden bij een inbraak in een boot aan de Burgumerdaam. Een getuige had omstreeks 04.0 uur braakgeluiden gehoord uit de omgeving van het boothuis en alarmeerde direct via 1-1-2 de politie. De toegangsdeur van het boothuis bleek opengebroken te zijn. Ook was de deur van een kruiser opengebroken. Verstopt onder de tafel werd de verdachte daar aangetroffen. De verdachte werd aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten.

Drachten: twee aanhoudingen na vechtpartij
De politie heeft zaterdagnacht op de Noordkade moeten optreden om de rust terug te brengen. Daarbij werden twee personen aangehouden. Meerdere aanhoudingen zijn niet uitgesloten. Omstreeks 03.45 uur werd een massale vechtpartij gemeld op de Noordkade, ter hoogte van een horecagelegenheid. Er stond een grote groep op straat en er waren meerdere vechtpartijtjes en het nodige duw- en trekwerk. Aanvankelijk was onduidelijk wat er nu precies gebeurd was. Ook waren er enkele mensen gewond, waaronder een 20-jarige vrouw uit Drachten. Zij deed aangifte en wees ter plaatse de verdachte aan. Dat betrof een 29-jarige man uit Oudega. Hij werd aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten. De vrouw en een andere gewonde, een 24-jarige man uit Drachten, werden voor doktersbehandeling overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten. Na onderzoek aan het bureau werd duidelijk dat er meer mensen verdacht werden van mishandeling. Daarop is één van hen, een 21-jarige Drachtenaar, eveneens aangehouden. Hij bevond zich op dat moment nog op de kaden. Ook hij is voor nader onderzoek ingesloten. Uit het verdere onderzoek zal moeten blijken wat er precies gebeurd is en wie zich nog meer schuldig heeft gemaakt aan mishandeling of openlijke geweldpleging.

Oosterwolde: bedrijfsinbraak
De politie stelt een onderzoek in naar een inbraak in een bedrijf aan de Venekoterweg. Zondag omstreeks 02.40 uur ging het alarm af. Het bleek dat de inbrekers door een deur te forceren in het pand waren gekomen. Door de politie werd direct het pand en de omgeving afgezocht, onder andere met behulp van een politiehond. Helaas werd niets meer aangetroffen. Er is niets gestolen. Vermoedelijk hebben de inbrekers zich af laten schrikken door het alarm en de komst van de politie.