Politie Limburg-Noord

Vrijwillige politie voert grootscheepse regionale controle uit
Datum: 20-05-2007
Tijd bericht: 12:30
Plaats: Limburg-Noord
De vrijwillige politie heeft zaterdag een grote regionale controle uitgevoerd. Met zo'n 70 mensen werden op diverse locaties controles uitgevoerd op het gebied van verkeer, visserij, milieu, en de wet Wapens en Munitie. Tijdens de controles werd nauw samengewerkt met beroepskrachten, mensen van stadstoezicht, buitengewoon opsporingsambtenaren en medewerkers van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Het doel van de controles was het vergroten van de verkeersveiligheid. Daarbij benadrukt de politie dat kwaliteit voor kwantiteit gaat. Het gaat er immers om mensen bewust te maken van de verkeersveiligheid en hun rijgedrag. Een groep zeer enthousiaste en gemotiveerde vrijwilligers ging aan de slag op verschillende plaatsen in de regio.

Binnen het district Weert waren circa 20 personen belast met opvallende en onopvallende controles op verkeersovertredingen en hebben vrijwilligers de wielerronde Olympiatour begeleid. In totaal werden er 44 processen-verbaal opgemaakt. De meeste bekeuringen zijn gegeven voor het overtreden van de maximum snelheid (18), het niet dragen van een gordel (9) en voor mobiel bellen onder het rijden (5).

In het district Roermond hebben een twintigtal mensen controles uitgevoerd in het Maasplassenproject waar onder andere illegale visserij en illegaal kamperen werd aangepakt. Hierbij werd samengewerkt met de Groene Brigade. 's Morgens werden 96 vissers gecontroleerd en drie van hen werden bekeurd voor het niet bij zich hebben van een geldige visakte. In de namiddag werd er op verschillende plaatsen gecontroleerd in het kader van auto-inbraken. Dit gebeurde samen met Bureau Stadstoezicht, die al eerder flyers uitdeelden aan geparkeerde auto's die zichtbaar waardevolle spullen in de auto hadden. Gelet werd op verdachte personen die zich bij auto's en motoren ophielden en werd er gecontroleerd of voertuigen afgesloten waren.

Op de Maasheseweg, Metaalweg en Deurnseweg in Venray werd 's morgens op straat en bij het milieustation gecontroleerd op de verkeersveiligheid, met name bij aanhangwagens. Het resultaat was 60 processen-verbaal. Er werd met name bekeurd voor de snelheid en voor technische mankementen aan aanhangers.

In Venlo waren er 's middags controles op de Weselseweg en Kaldenkerkerweg en in Blerick bij het milieustation op de James Cookweg. Ook hier werden een kleine 60 bekeuringen gegeven op het gebied van verkeersveiligheid. De meeste processen-verbaal werden gegeven in verband met het overtreden van de maximum snelheid en voor technische mankementen aan aanhangers. Een aantal vrijwilligers heeft verder ook nog gecontroleerd op de wet Wapens en Munitie.

Vrijwilligers zijn mensen die in hun vrije tijd, naast hun huidige werk of zorgtaken, de politie ondersteunen. Leden van de vrijwillige politie voeren dezelfde taken uit en hebben dezelfde bevoegdheden als hun beroepscollega's. Politievrijwilligers worden vaak ingezet bij bepaalde evenementen en controles. Mensen die geinteresseerd zijn in het werk van politievrijwilliger kunnen hierover contact opnemen met de coördinator, de heer Ernest Vermathen, telefoonnummer 0900-8844.