Ingezonden persbericht


PERSBERICHT Vakbond De Unie
Culemborg, 20 mei 2007

DE UNIE BECIJFERT DAT MONOPOLIEWINSTEN ENERGIEBEDRIJVEN RESULTEREN IN KOOPKRACHTDALING CONSUMENT

Falend overheidsbeleid resulteert in excessieve monopoliewinsten energiebedrijven

Het feit dat Nederlandse energiebedrijven van de NMA alleen al in de afgelopen twee jaar meer dan 400 miljoen Euro aan monopoliewinsten in de eigen knip mogen houden, roept niet alleen wrange vragen op over de effectiviteit van het overheidstoezicht op de netwerkbedrijven. De Unie heeft in de afgelopen jaren er herhaaldelijk op gewezen dat ons land, qua elektriciteit, een duurte-eiland blijft in Europa. Nederlandse bedrijven betalen ruwweg 20% meer voor hun elektriciteit dan ondernemingen in de ons omringende EU-lidstaten. Ook betalen Nederlandse bedrijven veel te hoge prijzen voor het transport van gas. Mede daardoor staan er duizenden banen op het spel bij de industrie.

Ook de consument betaalt systematisch veel teveel voor de energie, dankzij een falend toezicht van de NMA op de energie-mastodonten. Dit heeft gevolgen voor de koopkracht. De effecten lopen uiteen (in drie jaar gaat het minimaal om 500 miljoen Euro dat energiebedrijven teveel in rekening brengen) van grosso modo 0,25% tot 0,5% van de koopkracht. Ter vergelijking: uitgedrukt in een contractloonstijging (= bruto) komt dat neer op circa 0,5%.

Jacques Teuwen: "Als het al zo slecht is gesteld met het relatief eenvoudige toezicht op de kosten, dan gaat men ook de nodige vraagtekens plaatsen bij het meer gecompliceerde toezicht op de betrouwbaarheid van de energievoorziening. De Tweede Kamer zou ook dit aspect mee moeten nemen in het onafhankelijk onderzoek van de Rekenkamer dat een grote meerderheid in de TweedeKamer eist."