Skatebond Nederland

Persbericht Skatebond Nederland

Vijfde etappe landelijke skeelercompetitie Univé World on Wheels, Wolvega, 20 mei 2007

Geert-Jan van der Wal wint zijn eerste wedstrijd in Wolvega

Geert-Jan van der Wal uit Urk is vandaag in Wolvega de verrassende winnaar geworden van de vijfde etappe van de Univé World on Wheels-competitie. Hij versloeg in de eindsprint de Belg Jasper Corné, die vijf ronden voor de finish was gedemarreerd uit een kopgroep van tien. Van der Wal was naar hem toe gesprongen. Het was voor de 21-jarige Habovo-rijder de eerste A-wedstrijd die hij ooit won. Van der Wal reed in Wolvega weer zijn eerste wedstrijd, nadat hij een maand uit de roulatie is geweest vanwege een gebroken sleutelbeen. Derde in de race werd de Fransman Cédric Michaud.

"Mijn ploeggenoot Willem Hut en ik waren in de kopgroep de traagste sprinters, dus we moesten wat proberen om kans te maken op de overwinning," aldus de blijde winnaar Van der Wal. "Anders zou Cédric Michaud of Karlo Timmerman de sprint hebben gewonnen."
Het zag er niet naar uit dat de kleine Van der Wal na een mooie wedstrijd de eindspurt zou winnen van de lange, forse Vlaming Jasper Corné (19) uit Eppegem, die zich voor het eerst in een Nederlandse wedstrijd liet zien. "Ik moest hard rijden om weg te blijven en Geert-Jan nam twee ronden niet over. Ook ben ik afgelopen week ziek geweest na de World Inline Cup in Rennes vorig weekend, waar het ontzettend slecht weer was," verklaarde Corné zijn verlies. De Vlaming rijdt het wereldbekercircuit voor de internationale ploeg Bont/World Inline Center.
"Geert-Jan ging op het juiste moment," aldus teamgenoot Willem Hut (Groningen), die vijfde werd.
"Het was aanvankelijk de bedoeling dat Martijn Kromkamp hier zou winnen in zijn eigen woonplaats. Toen hij niet bij de slag zat, heb ik Geert-Jan geadviseerd dicht bij Willem te blijven en indien mogelijk te ontsnappen," aldus John Davis, de sinds dit seizoen nieuwe ploegleider van het Habovoteam. "Willem beschermde mijn vlucht," bevestigde Van der Wal. In het verleden behaalde hij een enkele podiumplaats. Vaak had hij pech met blessures. In 2005 raakte hij ernstig gewond bij een ongeval met een mesttank.

De beslissende kopgroep van tien had zich gevormd met ruim een half uur te gaan. Dat was een bont gezelschap van vier nationaliteiten uit acht ploegen, van wie de hoogst genoteerde in het klassement Karlo Timmerman was (zevende). De anderen waren de Zwitser Alain Gloor, de Belg Frank Fiers, Bob de Vries en Durk Fabriek. Toen Corné ontsnapte, stonden de achtervolgers op en keken elkaar lang aan. Daarna kwamen ze wel weer dichterbij, maar niet genoeg.
In de top van het Univé-klassement veranderde weinig. Sjoerd Huisman, in het peloton, won de sprint om de tiende plek en blijft leider in het klassement. Roy Boeve staat tweede. Boeve: "Sjoerd en Arjan Smit reden de hele wedstrijd op mij. Nou, daar zijn ze mooi mee op de koffie gekomen."
De race duurde een uur en vijf ronden, over een ronde van 1,5 km met een lange rechte aankomst van 800 meter.

In totaal reden in het peloton zeven nationaliteiten (Nederland, België, Spanje, Frankrijk, Zwitserland, Australië en Japan).
Een nieuw buitenlands gezicht in de groep is de Australiër Joshua Alan Lose, die 20e werd. Hij won in 2003 op het WK junioren in Venezuela zilver op de 1000 m, maar belandde daarna in een wak. "Ik raakte overtraind, geblesseerd en verloor veel gewicht. Nu gaat het beter, maar ik ben nog niet goed genoeg om dit jaar naar het WK in Colombia te gaan." Lose gaat met Pieter-Jan van Eck (18) uit Zuilichem en Koen Verweij (16) uit Alkmaar een sportieve mannenhuishouding vormen in een vakantieverblijf in Elburg.
Ingmar Berga en de Fransman Alexis Contin, ex-wereldkampioen, bevonden zich onder de belangstellende toeschouwers. Berga heeft net een NK baan achter de rug, waar hij twee titels pakte, en Contin was nog moe van een trainingskamp met DSB.

Dames

Hilde Goovaerts uit het Belgische Zemst won met miniem verschil de dameswedstrijd. Op de streep versloeg ze ploeggenote Angeline Thomas (Australië). Elma de Vries uit Haule finishte als derde. Het was dit seizoen voor Goovaerts (ploeg CadoMotus World) de tweede overwinning op Nederlandse bodem. De 31-jarige Vlaamse doet het ook goed in de internationale World Inline Cup-marathons. Vorige week in het Franse Rennes eindigde ze nog als vierde in een sterke kopgroep van zes, met 55 vrouwen aan de start.
"Het was moeilijk om als eenling tegen de CadoMotusploeg te rijden," zei Elma de Vries (Maple-Salomon), die de afgelopen dagen vier gouden medailles op het NK baan in Heerde won en ook deelneemt aan World Cups. De Vries: "Er wilde eigenlijk niemand demarreren, behalve Anniek ter Haar en ik."
Uit het peloton van veertig vrouwen had zich een kopgroep gevormd van tien, met daarin ook Ter Haar, Jannitta en Yvonne Spigt, de Japanse nationaal kampioene Nachi Shinozuka en de Belgische dames Maaike Polspoel, Jessica Gaudesaboos en Annelies van Miert.
Dat het hard gaat bij de vrouwen bewees de maximaal gemeten snelheid van 37,312 km per uur, die nauwelijks verschilde van die bij de B-rijders (37,703 km per uur).
De eerste D2-rijdster was thuisrijdster Hilde-Marije Dijkstra uit Oldetrijne op de 19e plaats.

B-rijders

Junior Koen Verweij (16) uit Alkmaar won op zijn sloffen de B-wedstrijd. De vijfvoudig juniorenkampioen op de baan kwam alleen aan, nadat hij in de laatste ronde medevluchter Roelof Compagner (Staphorst) op achterstand had gereden. "Ik was blij dat ik kon volgen," aldus Compagner. Eerstejaars B-rijder Kai Bloetjes (17) uit Oudkarspel won de sprint van het peloton om de derde plek.
Na vandaag zijn de B-rijders waarschijnlijk van Verweij af, want hij krijgt van de Skatebond Nederland naar verwachting dispensatie om af en toe bij de A-rijders te starten. Hij moest bij de B's beginnen op grond van zijn leeftijd, naast de wedstrijden die hij als junior rijdt. Bondscoach Desly Hill overweegt Verweij ook mee te nemen naar het EK senioren (23-39 juli), als dit valt in te passen en het schema niet te vermoeiend wordt voor Verweij. Hij is ook één van de favorieten op het EK jeugd in eigen land (7-14 juli in Heerde), maar wil vooral fit zijn ten tijde van het WK junioren in Colombia (17-25 augustus).
Een paar keer was er een ontsnapping in de B-wedstrijd. Een veelbelovende kopgroep van acht bestond uit onder meer Verweij, klassementsleider Frans van Winden, Amsterdammer Jouke Hoogeveen die al twee B-wedstrijden won, en Compagner. Toen zij waren teruggepakt ontstond een nieuwe vluchtgroep met opnieuw Verweij, Compagner en onder anderen Endie van Laar. Tenslotte vertrok Verweij definitief, waarbij hij alleen Compagner in zijn gezelschap duldde.

C-rijders

Peter-Jan Brouwer uit Assen zegevierde bij de C-rijders. Hij rijdt voor het eerste jaar skeelerwedstrijden. Als tweede eindigde Ben van Ham uit het Noord-Brabantse Reusel, als derde Jelmer Hoekstra uit Twijzelerheide. Het peloton was met nog drie ronden van 1,5 km te gaan uiteen gevallen in twee stukken. In de voorlaatste ronde demarreerde Ben van Ham. Peter-Jan Brouwer sprong naar hem toe en sloot zich in de laatste ronde bij Van Ham aan, om vervolgens de eindsprint te winnen. Op enige afstand volgde Hoekstra, daarachter zat het peloton.

Veteranen

Jacob Drenth uit Oostwold schreef met voorsprong de veteranenwedstrijd op zijn naam. De heersend Nederlands kampioen Geert Kruims uit Een werd tweede, René van der Meulen uit Kampen derde. Ze maakten deel uit van een kopgroep, met daarin ook oud-Nederlands kampioen Albert Bakker (Scharmer) en Bauke Thijsseling (Sint-Nicolaasga). Een achtervolgend groepje met Henk Lankhof (Aalten) probeerde erbij te komen, maar kwam te laat. Met ingang van de laatste ronde reed Drenth alleen aan de leiding.