Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Rotterdam, 21 mei 2007

Utrechter Van Rooijen bereikt top Mount McKinley

Zondag 20 mei 2007 omstreeks 16.15 uur Mount McKinley tijd (21 mei - 02.15 uur NL tijd) heeft het Nederlands Mount McKinley team de top van Mount McKinley (6.194m) bereikt. Beroepsavonturier en expeditieleider Wilco van Rooijen stond samen met Marjan Klingeman en Roland Heijsen op de koudste berg ter wereld. Mount McKinley, ook wel 'Denali' (The Great One) is onderdeel van de beklimming van de 7-Summits waar Wilco op dit moment mee bezig is. De hoogste bergen op de 7 wereldcontinenten. Na de Mount Everest (8.850m) zonder extra zuurstof in 2004 beklommen te hebben, wil Wilco de eerste Nederlander worden die alle 7-Summits op eigen kracht beklommen heeft.

Tweede poging
Het team had bij de start wat problemen om ingevlogen te worden op de gletsjer. Het weer zorgde voor een gewijzigde planning. Vervolgens verliep het acclimatiseren, in overigens slecht weer, uitstekend. Niemand heeft er echt last van de hoogte gehad en daardoor kon de vertraging ook ingelopen worden. 19 mei heeft het team de eerste toppoging ondernomen; echter door de te harde wind, was het bereiken van de 'Summit' een onhaalbaar doel. Marjan draaide vrij snel na de start weer om en Wilco en Roland gingen door richting top tot het moment dat er een klimmer naar beneden kam die maar enkele minuten voor Wilco en Roland zat.

Bij de tweede poging waren de omstandigheden perfect. Het was vrijwel windstil en het team had voldoende tijd om de benodigde topmomenten goed te benutten. Foto's werden gemaakt en uiteraard werd er contact gezocht met BaseCamp Nederland. Daar zat Niels Koekkoek, vriend van Wilco en mede organisator van NaarNieuweHoogte ExpeditieReizen, bij de telefoon om alles direct op de website te publiceren voor de achterban. Het team is te volgen via www.ExpeditieNet.nl/Danali. 30 mei zal het team weer in Nederland arriveren.

Right To Play
Right to Play is een organisatie die zich wereldwijd inzet voor de ontwikkeling van kinderen door middel van sport en spel. Right To Play wordt gesteund door topsporters die als ambassadeur voor dit doel optreden, zoals wielrenner Lance Armstrong, schaatser Bart Veldkamp, atlete Ellen van Langen en voetballer Kalusha Bwalya. Right To Play is ontstaan tijdens de Olympische Spelen van Lillehammer in 1994, honderden atleten uit de hele wereld hebben hun naam inmiddels aan de stichting verbonden. Right To Play voert een knalrode bal - als symbool voor sport en spel - als beeldmerk.

Wilco van Rooijen stond als ambassadeur voor deze organisatie met de rode Right to Play bal op de top van Mount McKinley om zo de organisatie onder de aandacht te brengen.

NOOT VOOR DE REDACTIE,