FNV KIEM

FNV op de Top van Onderop

Vlak voordat de wereldleiders van de 8 machtigste landen begin juni bij elkaar komen op de G8top in Duitsland, komen in Nederland 250 organisaties samen om hun alternatieven voor een andere wereld te laten zien. Daaraan doet ook de FNV mee. In de Balie en op het Barleus Gymnasium in Amsterdam worden er op zondag 20 mei verschillende documentaires vertoond en wordt er een informatiemarkt gehouden. Er vinden tientallen debatten en workshops plaats.

Zo houdt FNV Bondgenoten, een workshop over Organising, een nieuwe manier van werknemers organiseren, die is overgewaaid uit de Verenigde Staten. "In Nederland zijn we er inmiddels aangewend dat de bonden servicegericht werken. Werknemers sluiten zich aan bij een bond om specialisten hun problemen te laten oplossen," aldus Eddy Stam, verantwoordelijke voor Organising bij FNV Bondgenoten. Op individueel niveau schrijven medewerkers van de juridische afdeling aangetekende brieven om tot een oplossing te komen. Op collectief niveau gaan professionele onderhandelaars aan de slag om een verbetering van de arbeidsomstandigheden tot stand te brengen, onder andere door te dreigen met een staking.

"Bij Organising zijn dat juist de allerlaatste stappen die werknemers nemen. We werken veel meer letterlijk van onderaf. Dat wil zeggen: vanaf de werkvloer. Maar ook met laagdrempelige acties", legt Stam uit. "We vragen mensen zelf hun problemen op te lossen."
---