Gemeente Leiden

2007 is het jaar van de molens

2007 is het Jaar van de molens. Om dit op te luisteren organiseren de gezamenlijke Leidse molenaars 5 "molenzondagen". Op deze speciale zondagen is een fietstocht uitgezet langs de negen (!) molens binnen de gemeentegrens. Deze fietsroute is in boekvorm gedrukt en bevat, naast de routebeschrijving, informatie over de Leidse molens. Samen met de foto's vormt het tevens een leuk naslagwerkje voor elke molenliefhebber.

Op elke 3e zondag van de maanden mei t/m september (20 mei, 17 juni, 15 juli, 19 aug. en 16 sept.) zullen alle molens draaien en zijn 7 ervan ook te bezoeken. Bij elk van deze 7 molens is het routeboekje verkrijgbaar op deze dagen voor E1,- . Vanaf 11 uur kan er gestart worden. De molens zijn tot 17.00 uur "bemand".

De lengte van de route is +/- 23 kilometer. Behalve fietsen en molens bekijken kunnen de deelnemers onderweg een puzzel oplossen. Een volledig en juist ingevulde kaart geeft, mits ingeleverd vóór 17.00 uur! , recht op een leuke attentie.

Op deze "molenzondagen" zullen in en rond enkele van de molens extra activiteiten plaatsvinden. Zo vertelt op de eerste molendag (20 mei) op Molen De Valk een molenverhalenverteller tussen 14.00 en 16.00 uur de prachtigste verhalen over molens. Op 15 juli wordt de Klucht van de molenaar bij Molen de Put gespeeld, de tijden zijn nog niet bekend en op 16 september zingt een troubadour molenliederen bij Molen de Valk tussen 14.00 en 16.00 uur.

Meer en gedetailleerdere informatie is vanaf 21 april te vinden op: www.leidsemolens.nl

Deze activiteit is in het jaar van de molens-2007 mogelijk gemaakt door een bijdrage van de provincie Zuid-Holland. Het jaar van de molens-2007 wordt gecoördineerd door het Erfgoedhuis Zuid-Holland.