Ingezonden persbericht


10 mei 2007

PERSBERICHT
PLOEGDAG

Op zondag 20 mei 2007 organiseert het Groninger Museum van 12.00 tot 16.00 uur de jaarlijkse Ploegdag. Tijdens deze Ploegdag zijn er allerlei activiteiten voor jong en oud zoals lezingen, muziek, rondleidingen, de speelfilm Ik ga naar Tahiti en kinderactiviteiten. RTV Noord maakt tijdens deze dag opnames voor het programma Kunstschatten.

Programma Kunstschatten in Groninger Museum
Het programma Kunstschatten van TV Noord maakt deze dag opnamen van meegebracht werk van Ploegschilders. Het Groninger Museum is op zoek naar kunstwerken van kunstenaars van De Ploeg. De Ploeg is een kunstenaarsvereniging die in 1918 is opgericht in Groningen. Iedereen die schilderijen, tekeningen, litho's of ander bekend of onbekend werk van kunstenaars van De Ploeg heeft is van harte uitgenodigd. Specialisten Han Steenbruggen en Richard ter Borg beoordelen en taxeren de werken. Ieder jaar wordt het Groninger Museum verrast met onbekend werk van Jan Wiegers, Johan Dijkstra, George Martens, Jan Altink en andere leden. De Ploegpuzzel is nog steeds niet volledig. Een ieder die een Ploegschilderij heeft of denkt dat zijn schilderij door een Ploegschilder is gemaakt is op zondag 20 mei welkom in het Groninger Museum. Iedereen die een Ploegwerk meeneemt heeft gratis toegang en kan deelnemen aan alle activiteiten die voor deze dag georganiseerd zijn.

Op 22 en 29 juni zal TV Noord het programma Kunstschatten over de Ploegdag in het Groninger Museum uitzenden.

Lezingen, muziek en rondleidingen
Jan Siebo Uffen vertelt over zijn poëtische aanpak van Buber´s Chassidische Legenden. H.N. Werkman liet zich door Buber's Chassidische Legenden inspireren. De keuze van Werkman's Chassidische legenden staat in deze voordracht centraal. Na deze voordracht is er een concert van Dick Leutscher (piano) en Riekje Bakker (zang). Zij brengen muziek ten gehore van Daniël Ruyneman. Al vanaf de oprichting in 1918 is Ruyneman betrokken bij De Ploeg. Ruyneman maakte deel uit van de redactie van het De Ploeg-blad 'Blad voor Kunst', waarin hij de partituur van 'Bei betrachtung des Mondes' publiceerde. Hij organiseerde voor De Ploeg een aantal opzienbare concerten. Het thema van het programma van Dick Leutscher is Muziek en Theater bij De Ploeg.

Anneke de Vries, onderzoeksmedewerker van het Werkmanproject, vertelt over de eerste eigenaren van de twee suites van Werkmans Chassidische legenden in de lezing Hij zag, keek en kocht subiet. Naast deze activiteiten zijn er de gehele middag instaprondleidingen door de Werkman tentoonstelling door Jikke van der Spek en Frouktje Woltjer.

Kinderatelier
Speciaal voor kinderen van 4-12 jaar worden er tussen 12.00 en 16.00 uur verschillende activiteiten georganiseerd die te maken hebben met de technieken die Hendrik Nicolaas Werkman gebruikte. De kinderen kunnen in het open kinderatelier hun eigen kunstwerk maken.

Ploeg Jaarboek
Vanaf 20 mei is het vierde Ploegjaarboek te koop in de museumwinkel. Het boek staat in het teken van verzamelen en verzamelingen. Prijs ¤ 19,50.

Entree
Alle activiteiten tijdens deze dag zijn gratis, exclusief entreebewijs Groninger Museum. Iedereen die een Ploegwerk meeneemt heeft gratis toegang en kan deelnemen aan alle activiteiten die voor deze dag georganiseerd zijn.

De tentoonstelling Werkman Online is nog te zien t/m 28 mei 2007.

Noot aan de redactie