Humanistisch Verbond

Johan Simons wint Van Praag-prijs 2007

Johan Simons - foto Anna van Kooij De jury heeft de winnaar van de dr. J.P. van Praag-prijs 2007 unaniem gekozen: theaterregisseur Johan Simons. Simons heeft laten weten het een `eer' te vinden en de prijs graag in ontvangst te nemen. De feestelijke prijsuitreiking vindt plaats op zondag 20 mei in het Muziekgebouw aan `t IJ in Amsterdam. U kunt daar bij zijn.

De prijs wordt toegekend aan theaterregisseur Johan Simons. De jury heeft voor hem gekozen omdat hij in aangrijpende voorstellingen ethische en morele vragen aan de orde stelt en de relatie onderzoekt van de mens tot zichzelf en anderen. Zijn inmiddels internationale oeuvre is indrukwekkend, zijn beeldtaal krachtig. Met zijn unieke theatervorm en vaak ongewone locaties zit hij de bezoeker dicht op de huid en dwingt hij tot intense ervaring en reflectie. De jury vindt het mooi en passend bij het humanisme dat Simons de klassieken en bewerkingen van Griekse tragedies opnieuw uitbrengt en in deze tijd plaatst.

Johan Simons

Johan Simons is een prominent, geëngageerd regisseur met een grote nationale en internationale reputatie. Hij is vanaf 1976 actief als acteur en regisseur. In 1985 richtte hij Theater Hollandia op. Met dit gezelschap ontwikkelde Simons als regisseur een heel eigen stijl en was hij bepalend voor het Nederlandse theater.

Op dit moment is hij directeur en regisseur aan het theatergezelschap NT Gent. Hij regisseerde er de producties De asielzoeker, Platform en Robinson Crusoe, de vrouw en de neger. Na Het leven een droom, een coproductie met de RuhrTriennale 2006, regisseerde hij Oresteia in coproductie met Toneelgroep Amsterdam. De eigen stijl van Simons wordt ook in het buitenland opgemerkt: zijn stukken reisden de afgelopen tien jaar door onder meer Duitsland, Frankrijk en Engelstalige landen.

In zijn werk heeft Simons een ommezwaai gemaakt van de nadruk op het individu dat zelf ten strijde trekt tegen van alles, naar, vanaf de jaren negentig, het individu als onderdeel van de samenleving. Zijn voorstellingen werden steeds vaker maatschappelijk geëngageerd, soms met expliciet politieke thema's en onderwerpen. Zo bracht hij in 2000 met het stuk De Bitterzoet een waarschuwing tegen het Fortuynisme. Lees meer over Johan Simons

De Van Praag-prijs

De Van Praag-prijs is genoemd naar één van de oprichters van het Humanistisch Verbond. Hij wordt uitgereikt aan personen die in hun werk humanistische waarden uitdrukken en met hun oeuvre inspireren tot een samenleving waarin zelfbeschikking en verantwoordelijkheid samengaan.

Postbus 75490 - 1070 AL Amsterdam - Sarphatikade 13 - tel: 020 521 90 00 - info@humanistischverbond.nl - Giro 58