Gemeente Spijkenisse


Vliegerspektakel aan de Maas

11 mei 2007

Vliegers
Op zondag 20 mei wordt in Spijkenisse een groot vliegerfestival aan de Maasboulevard georganiseerd. Nederlandse en Belgische teams demonstreren onder andere blo karts, power kiting, mountainboarding en flyboarding. Ook voor kinderen is er van alles te doen.

Ze kunnen hun eigen vlieger maken, daarmee vliegeren en allerlei modellen kindervliegers bekijken. Het vliegerfestival start om 12.30 uur met het oplaten van een reusachtige vlieger en duurt tot ongeveer 17.00 uur.

Om 13.00 uur starten de demo's met big foot buggy's, blo karts (strand buggy's), power kiting, fly boarding en down hillers. Het programma is afhankelijk van de wind, en onder voorbehoud als volgt:

13.00 uur: demonstratie van Team Forest 7 van de grote leermeester Arien uit Belgisch Limburg. Dit team beheerst op wereldniveau het Downhill mountainboarding.

14.00 uur: Demonstratie Powerkites met medewerking van de M.B. Kiteclub uit Hoogvliet. Vooraf worden vliegermodellen gedemonstreerd die daarvoor geschikt zijn. Ook wordt het verschil tussen Power kites, Intermediate kites en Tractie kites getoond. Daarbij gaat het om de bewegingssnelheid en de kracht die nodig is om de vlieger in bedwang te houden en te slepen.

15.00 uur: Demonstratie Grote kites (Twinskins) met de stunts korte sleep, enkele, middel en hoge sprong, al dan niet over een obstakel en een duosprong, waarbij twee mensen aan een Twinskin hangen.

16.00 uur: Stunts op het flyboard. Drie mannen gaan enkele board grabs doen in combinatie met een schans. Andere trucs zijn een 360 graden sprong met en zonder grab, een table top (dit is een zo hoog mogelijke sprong met een Twinskin) en een backloop.

Tussen de demonstraties kan er een kijkje worden genomen bij de andere deelnemers, waaronder de firma Skiwing uit Finland. Indien er genoeg wind staat geven zij een demonstratie Kitewing. BBizz Adventure in Sports is er met Blokarts uit Nieuw Zeeland. Het Ragteam laat alles zien over Bigfoot Buggys.

Sherpa Vliegers uit Hoogvliet heeft een stand waar ook vliegers kunnen worden gekocht. Ook het Milieu Huis uit Spijkenisse heeft een informatiestand.

Het vliegerfestival is gratis, alleen de workshop vliegermaken voor kinderen kost 2,50 euro. Het vliegerfestival wordt georganiseerd door het Milieu Huis in samenwerking met muziekpodium TexMex en de vrijwilligerscentrale Spijkenisse. Haarwerk Studio Petra van der Laar te Hekelingen sponsort de catering en de toiletunits.