Ingezonden persbericht

Ivo Janssen met Bach bij MPZ op 20-5-2007

komende zondag is er sprake van een ware Bach-marathon in de Grote Kerk te Veere, die notabene al om 12.00 uur begint. In de bijlagen treft u nog wat materiaal aan over Ivo Jansen uit de pers en ook nog het nodige over de lezing van Wim Thijs, die tussen de uitvoering van de twee delen van Das wohltemporierte Klavier zal plaats vinden. De Bach-cyclus waaraan pianist Ivo Janssen sinds 1997 werkte, is met de opname van "Die Kunst der Fuge" voltooid. Alle werken die J.S. Bach voor klavier solo schreef zijn nu bij VOID Classics op CD verschenen. Niet eerder maakte een pianist een zo complete serie opnames van Bachs klavierwerken! Het voorjaar van 2007 staat met uitvoeringen van voornamelijk werken van Bach in het teken van de voltooiing van dit unieke project.

Voor wie dit allemaal ietwat teveel van het goede is, zij erop gewezen dat er 3 momenten zijn om in deze Bach-marathon binnen te lopen, namelijk 12.00, 15.00 en 16.00 uur. Met name de onderdelen om twaalf en vier uur zijn volwaardige concerten, die niet noodzakelijkerwijs beiden genoten hoeven te worden. Voor de echte die-hard zal deze marathon echter nog te kort zijn. Geen dag zonder Bach !

WK

Willem Kniknie

E-mail: w.kniknie@muziekpodiumzeeland.nl

MuziekPodium Zeeland
per adres:
Grote Kerk Veere
Oudestraat 26, 4351 AV Veere
Tel. 0118-623650 / Fax. 0118-624754
Reserveren: 0900-3300033
E-mail: w.kniknie@muziekpodiumzeeland.nl
Website: www.muziekpodiumzeeland.nl

Zondag 20 mei

Grote Kerk Veere

Entree: 15/12 euro

Ivo Janssen (piano)

met J.S.Bach

Das wohltemporierte Klavier (integrale uitvoering in 2 delen)

12.00-14.15 uur: uitvoering deel 2

15.00 uur: lezing door Wim Thijs

16.00-18.00 uur: uitvoering deel 1

(Oude muziek)

Zo ongeveer het belangrijkste 'piano'-werk van de grote Johann Sebastian Bach, beleeft deze middag een integrale uitvoering in 2 delen door een van de belangrijkste Nederlandse vertolkers van dit repertoire. Het is mogelijk in en uit te lopen en delen van het concert mee te maken.

UIT DE PERS:

DAS WOHLTEMPORIERTE KLAVIER

Normaal gesproken wagen alleen heel wijze, zeer wereldberoemde, uitgesproken studieuze en erg excentrieke toetsenisten met het WK de stap naar de opnamestudio. Ivo Janssen is niet oud, voor zover bekend niet speciaal excentriek, wel een begaafd pianist, maar geen wereldster.Toch neemt hij alle klavierwerken van Bach op. Als de vorige afleveringen even voortreffelijk zijn als deel 1 van het Wohltemperierte Klavier heb ik wat gemist. (Vrij Nederland)

Janssen has admirable skills for the task: a pianist's sensibility, an unflagging imagination, and compelling musicianship. His WTC 1 stands as one of the best I know. He impresses me, in particular, for his projection of the work's larger structure...

(American Record Guide)

OVER DE LEZING:

GEHEIME SYMBOLIEK IN DE MUZIEK VAN BACH

Lezing door Wim Thijs

Johann Sebastian Bach schiep onsterfelijk mooie muziek. Deze muziek bevat⤨ naast de klinkende schoonheid verschillende diepere lagen: constructies,⤨codes en geheime symbolieken. Naar deze diepere lagen gaan we in deze ⤨voordracht op zoek. Eerst komen allerlei symbolieken en composities aan bod. Daarna is de Mattheus Passion onderwerp van onderzoek. De zoektocht zal culmineren in de ontdekking dat de structuur van de Mattheus Passion een rechtstreekse verbeelding is van Bach's eigen geloofsovertuiging en het symbool van het christendom. De speurtocht naar, en de ontvouwing van de geheimen van de Mattheus Passion (en andere werken) wordt met veel beeldmateriaal en geluidsfragmenten ondersteund. Een duizelingwekkende, intense en toch luchtige zoektocht.

Dr. ir. Wim Thijs studeerde Werktuigbouw in Delft en promoveerde opbeslissingstheorie, halverwege techniek en psychologie. Na veel omzwervingen⤨doceert hij nu bij de faculteit 3mE de beginselen van het Wetenschappelijk⤨Onderzoeken. Zijn vurigste passie is het bespelen van grote kerkorgels. Altijd zoekt hij naar de lagen achter de directe verschijningsvorm van de⤨dingen; naar het verborgen verhaal...