Ingezonden persbericht

OPSTAND OF DEMONSTRATIE

Naar aanleiding van het bericht in de TROUW op 19 mei jl. verschenen bericht met de kop "Bestuur Milli Gorus dreigt met opstand"melden wij, het bestuur van de Sociale Culturele Vereniging Milli Gorus Amsterdam-West, ook bekend als Aya Sofya moskee, het volgende:

De woorden van onze voorzitter, U. Dag, worden in het echte artikel nog correct en juist weergegeven. Daarin meld hij dat hij zal oproepen tot een demonstratie binnen de wettelijke grenzen. Dat hij heeft gewaarschuwd tegen mogelijke gekken die ook iets anders kunnen doen is niet meer dan zijn plicht. Zijn woorden dat hij dit meldt vanuit zijn inzicht in hoe gevoelig deze kwestie ligt bij de moslim gemeenschap en dat hij zich daar zorgen om maakt worden in het korte artikel vervolgens verdraaid en weergegeven alsof hij dreigt met een opstand die uit de hand zal lopen. Dat onze voorzitter op zal roepen tot een demonstratie, ons wettelijk en democratisch recht, wordt onbeschaamd verdraaid en tot groots nieuws gebombardeerd.

Hij en ons bestuur geeft hier aan dat wij van zulke insinuaties met kracht afstand nemen en deze dreigement voor rekening laten van de TROUW die het eigenhandig uit de duim heeft gezogen.

In de woorden van Dag lag en ligt geen dreigement verborgen en ook wordt zulks door hem in de verste verte niet geïnsinueerd. Zijn zorg is dat de westermoskee materie die gevoelig ligt bij de moslimgemeenschap, die de laatste tijd door de politiek en sommige media gedemoniseerd zijn, de druppel in de emmer kan zijn die het doet overlopen. Dat hij heeft gezegd er daartussen ook gekken of provocateurs kunnen lopen was slechts om aan te geven dat hij niet de reactie van alle mensen beheert of controleert en dat hij niet verantwoordelijk wil worden gehouden voor de reacties op het tegenhouden van de westermoskee door de politiek die de inspanningen van de moslimgemeenschap waarvoor hij zich inzet en die al 13 jaar voor deze moskee vreedzaam ijvert wil teniet doen.

De bouw van een moskee als de westermoskee in west europa is hoe dan ook wereldnieuws en wordt niet in alleen Nederland maar ook in de rest van de wereld en natuurlijk ook in de moslimwereld gevolgd. Onze voorzitter heeft in het interview alleen willen aangeven dat de gevolgen van het tegenhouden van de westermoskee verder reikt dan de grenzen van Nederland. Dat dit door bekrompen geesten die kennelijk niet verder dan de grenzen van Nederland durven of kunnen kijken wordt geïnterpreteerd als een dreigement is niet onze fout en komt slechts voor rekening van de redactie die dit heeft opgeschreven dan wel heeft laten opschrijven.

Ons bestuur is verder bang dat de multiculturele samenleving, door zo een ondoordachte actie als het tegenhouden van de westermoskee, grote schade zal oplopen. Wij hebben ons altijd ingezet voor deze multiculturele samenleving en ons ver gehouden van dit soort schadelijke acties en uitspraken als die van de TROUW en sommige politici die zonder de zaken te kennen of uit te zoeken maar wat roepen, hetgeen alleen poloraliserend kan werken.

Hoogachtend,
Het bestuur
20-05-2007
info@ayasofia.nl

---- --