RVD / Kon. Huis nr. 91: Koningin - Staatsbezoek Slowakije

RIJKSVOORLICHTINGSDIENST
Persbericht

STAATSBEZOEK AAN SLOWAKIJE

Hare Majesteit de Koningin brengt maandag 21 mei tot en met woensdag 23 mei 2007 een staatsbezoek aan de Republiek Slowakije. Zij doet dit op uitnodiging van de President van Slowakije, de heer Ivan Gasparovič. De Koningin bezoekt de steden Bratislava enKosice. Het Staatsbezoek vindt plaats in het kader van de nieuwe positie van Slowakije in de Europese gemeenschap. Het bezoek is erop gericht de betrekkingen tussen beide landen in politieke, culturele, economische en maatschappelijke zin verder te versterken.

Sinds de val van de muur heeft Slowakije een ingrijpende transitie doorgemaakt. Eerst als onderdeel van Tsjechoslowakije en vanaf 1993 als zelfstandige republiek. In 2004 is Slowakije toegetreden tot de NAVO en de Europese Unie. Nederland is bij de ontwikkeling van Slowakije nauw betrokken geweest, onder meer via het MATRA-programma dat goed bestuur en Europese samenwerking bevordert.

Nederland en Slowakije hebben nu op verschillende terreinen hechte contacten, onder andere via stedenbanden en uitwisselingen op cultureel gebied. Ook op internationaal-politiek vlak wordt nauw samengewerkt, binnen de EU en bij de VN en de NAVO op het gebied van vrede en veiligheid. Nederland is een van de grootste buitenlandse investeerders in Slowakije.

Noot voor redacties (

RVD Mediafeed