Technische Universiteit Delft

Parijse optie
door M&C

Promotie van dhr. J.H.M. Anderluh: "Probabilistic methods in exotic option pricing"

21 mei 2007 | 15:00 uur
plaats: Aula TU Delft

De heer ir. J.H.M. Anderluh | elektrotechnisch ingenieur, Nederland promotor | Prof.dr. F.M. Dekking (EWI)

Probabilistic methods in exotic option pricing
In 1973 publiceerden Black en Scholes hun formule voor standaard put en call opties, gebaseerd op de geometrische Brownse beweging als onderliggend model voor de aandelenprijs. Sindsdien vindt er veel onderzoek plaats naar het prijzen van meer ingewikkelde opties, de zogeheten exoten, en onderzoek naar het gebruik van meer complexe modellen voor de prijsontwikkeling van het onderliggende aandeel, zoals de Lévy processen.

In dit onderzoek wordt de Parijse optie berekend. Dit is een exotische variant op de standaard barrier optie, waarbij het onderliggende aandeel een bepaalde tijd boven een gegeven niveau moet noteren voordat de optie tot leven komt. De Parijse optie wordt niet zozeer verhandeld op de beurs, maar zit vooral verborgen in gestructureerde financiële producten als de converteerbare obligatie. Ook wordt deze exoot gebruikt voor het modelleren van de kredietwaardigheid van levensverzekeringsmaatschappijen en zelfs voor het nemen van investeringsbeslissingen. Expliciete formules bestaan niet voor de Parijse optie. In dit onderzoek worden waarderingsmethoden uit de kansrekening gebruikt, zoals de Laplace en Fourier getransformeerden en Monte Carlo methoden, om de Parijse optieprijs uit te rekenen. De methode van de getransformeerden wordt vervolgens uitgebreid naar de dubbelzijdige Parijse optie. Verder wordt er aandacht besteed aan het prijzen van de dubbelzijdige barrier optie onder een Lévy proces met sprongen. Tot slot worden opties op olie geprijsd, nadat de olieprijs gemodelleerd is volgens het zogeheten potentiaal model en volgt er een discussie over de toepasbaarheid van de Black en Scholes ideeën over opties op aandelen in de wereld van de grondstoffen.

Meer informatie?
Voor inzage in proefschriften van de promovendi kunt kijken in de TU Delft Repository op: repository.tudelft.nl. TU Delft Repository is de digitale vindplaats van openbare publicaties van de TU Delft. Proefschriften zullen binnen een paar weken na de desbetreffende promotie in de Repository te vinden zijn.

Laatst gewijzigd: 25 april 2007