Gemeente Alkmaar


Friesebrug afgesloten voor verkeer

Alkmaar, 2 mei 2007

Het is zover, de Friesebrug gaat van 21 t/m 31 mei dicht voor al het verkeer. Dit is nodig voor het aanbrengen van de fundering van de nieuwe brug, die naast de huidige brug wordt aangelegd.

Rode lijn

Bij de Friesebrug staat het verkeer tijdens de spits op dit moment vaak volledig vast. Daarom komt er, direct naast de Friesebrug, een tweede brug met één rijstrook. Het verkeer richting het centrum, kan straks via een viaduct van de Frieseweg naar de Friesebrug. Het viaduct komt over een tunnelbak in de Randersdijk. Voor het maken van het viaduct in de Randersdijk moet de Friesebrug voor al het verkeer worden afgesloten. Dit gebeurt van 21 t/m 31 mei 2007. Als de werkzaamheden aan de Friesebrug afgerond zijn, kan het verkeer beter doorrijden, is de verkeerssituatie veiliger en kunnen de bussen altijd ongehinderd doorrijden.

Minimale Overlast
"Bij de start van het werk aan de Friesebrug hebben we met alle betrokkenen afgesproken dat het verkeer daar zo min mogelijk hinder van ondervindt ", vertelt verkeerswethouder Henk Hansen. "Maar het is ingewikkeld werk, met veel grote machines op een beperkte ruimte. We ontkomen er helaas niet aan om de brug een periode geheel af te sluiten, ook om de veiligheid van de verkeersdeelnemers en van onze mensen die hier werken te kunnen garanderen.'' Om de brug zo snel mogelijk weer open te kunnen stellen voor het verkeer, wordt er in deze periode in de weekenden en tot 22.00 uur `s avonds doorgewerkt. "We hebben overwogen ook 's nacht door te werken, maar dat levert te veel overlast voor omwonenden op", aldus Hansen.

Omleidingroutes
Om de overlast zoveel mogelijk te beperken, wordt het verkeer omgeleid. Vanaf de Alkmaarse ring zijn omleidingroutes aangegeven. Ook zet de gemeente op zaterdag 26 mei gratis pendelbussen in die vanaf sportcomplex de Meent naar de binnenstad rijden. Het pontje voor fietsers en wandelaars tussen Schermereiland-Bierkade zal langer en vaker varen. Op maandag t/m vrijdag 07.00 uur tot 22.00 uur, op zaterdag van 09.00 uur tot 18.00 uur en op zondag van 12.00 uur tot 18.00 uur.

Fundering
De fundering wordt aangebracht door middel van trillen. Deze methode veroorzaakt minder trillingen in de bodem dan heien. Dit maakt de kans op schade aan omliggende gebouwen zeer klein. Ook levert het minder (geluids)overlast op.

Voor meer en de meest actuele informatie, kijk op www.alkmaar.nl/friesebrug .

2 mei 2007