Gemeente Utrecht

Munten wijzen de weg naar Geldmuseum

In brons gegoten munten in het trottoir wijzen bezoekers de weg naar het Nationaal Geldmuseum aan de Leidseweg. Wethouder Harm Janssen opent op 21 mei deze Muntroute, samen met buurtbewoner en initiatiefnemer de heer Kuitenbrouwer. Het is een cadeau van de gemeente Utrecht aan de bewoners van de stad en aan het Nederlands Geldmuseum.

Muntroute
Vanaf het Jaarbeursplein staan borden die verwijzen naar de Muntroute die start op de hoek Westplein/Leidseweg. Vanaf hier hoeft men alleen maar de munten in het trottoir te volgen om bij het museum te komen. Wethouder Janssen onthult samen met de heer Kuitenbrouwer een informatiebord aan het begin van de route en wandelt daarna met een aantal bewoners en genodigden naar het museum. Cent, stuiver, dubbeltje, kwartje, gulden en rijksdaalder wisselen elkaar iedere twintig meter in het trottoir af. De munten zijn in brons gegoten en vertellen ieder een eigen verhaal. Tijdens de wandeling vertelt een medewerker van het Geldmuseum deze verhalen. De route leidt tot aan de hoofdingang van het Geldmuseum. Het museum opent pas officieel 25 mei haar deuren voor publiek.

Historie zichtbaar maken op straat
De Muntroute is een initiatief van de heer Kuitenbrouwer, bewoner van de Leidsekade, en is gerealiseerd door de gemeentelijke Werkgroep Directe Voorzieningen. Eerdere projecten van deze werkgroep zijn onder andere een muurschildering bij de voormalige Bakkerij Top in de Wittevrouwenstraat, een gedenkbord over houtzaagmolen Kranenburg in Utrecht-Oost en het terugplaatsen van een historische Jaagpaal langs de Vecht.

Noot voor de media/Persuitnodiging:
U bent van harte uitgenodigd om bij de opening van de Muntroute aanwezig te zijn op maandag 21 mei om 11.45 uur op de hoek Leidseweg/Westplein.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Bestuurscommunicatie, Dianne Westerink, telefoon: 030-286 1015.