Gemeente Rotterdam

Nr. 21
15 mei 2007

Activiteitenkalender B&W Rotterdam 21 t/m 27 mei 2007

Wethouder Schrijer aanwezig bij openingsfeest Servicepunt Pendrecht Wethouder Dominic Schrijer (Sociale Zaken, Werk en Grotestedenbeleid) is op 22 mei om 16.00 uur aanwezig bij het openingsfeest van het Servicepunt Pendrecht in het Pendrecht Theater (Plein 1953 nummer 189). Het Servicepunt Pendrecht op het Plein 1953 nummer 63 is een vraagpunt waar wijkbewoners terechtkunnen voor ondersteuning, informatie en advies op het gebied van wonen, werk en welzijn. Verschilllende organisaties werken samen onder één dak. Het idee ontstond bij die organisatie nadat zij op initiatief van woningbouwcorporatie De Nieuwe Unie in 2006 een bezoek brachten aan de zogenoemde one stop shopping van Midland Heart in Birmingham en Coventry. (Voor meer informatie: Communicatie Bestuursdienst, Paul Tissingh, tel. 010 - 417 35 15 of 06 - 51 07 47 91)

Burgemeester Opstelten neemt boeken in ontvangst tijdens eindmanifestatie WiMBY! in Hoogvliet Burgemeester Ivo Opstelten neemt op dinsdag 22 mei om 17.00 uur tijdens de eindmanifestatie van WiMBY! in Hoogvliet twee boeken in ontvangst. De burgemeester krijgt de boeken, die gaan over de ingrijpende herstructureringsoperatie WiMBY!, overhandigd van Felix Rottenberg. Welcome into My Backyard is een project dat zich richt op Hoogvliet. In deze deelgemeente zijn de laatste jaren sloop- en nieuwbouwprojecten uitgevoerd. Met als doel dit versleten stadsdeel weer tot een levendig en stedelijk onderdeel van Rotterdam te maken. De projecten variëren van experimentele gebouwen en kleinschalige projecten tot samenwerkingsverbanden op gebied van architectuur, stedenbouw, beeldekunst en sociaal-culturele projecten. De bijeenkomst vindt plaats in het restaurant van Boijmans Van Beuningen aan het Museumpark 18 te Rotterdam. (Voor meer informatie: WiMBY!, communicatie, Astrid Roos, 06 - 24 90 83 47)

Wethouder Kaya bij studieconferentie Adviescommissie voor Vreemdelingenzaken Wethouder Orhan Kaya (participatie en cultuur) is op woensdag 23 mei van 9.30 tot 17.00 uur aanwezig bij een studieconferentie van de Adviescommissie voor Vreemdelingenzaken in Utrecht in hotel Karel V, Geertebolwerk 1 (3511 XA). Het onderwerp van de studieconferentie is de interactie tussen samenleving en migratiebeleid in de komende 20 jaar. Wethouder Orhan Kaya (participatie en cultuur) maakt deel uit van de circa 70 genodigden uit kringen van vertegenwoordigers van werkgevers en werknemers, beleidsmakers, wetenschappers, politici en publicisten. (Voor meer informatie: ACVZ, Jan C. Wielaard, tel. 070 - 370 8016 of www.acvz.com)

Wethouder Geluk opent nieuwe locatie Accent Praktijkonderwijs Delfshaven Woensdag 23 mei om 15.00 uur opent wethouder Leonard Geluk (jeugd, gezin en onderwijs) het nieuwe onderkomen van Accent Praktijkonderwijs Delfshaven aan de Japarastraat 4, het voormalige gebouw van het Scheepvaart en Transport College Jan Backx. Het gerenoveerde gebouw biedt onderdak aan twee onderwijsinstellingen, een sporthal en een sportkantine. (Voor meer informatie: Dienst Jeugd, Onderwijs en Samenleving, Anneth van Manen, tel. 010 - 891 44 42)

Wethouder Harbers opent Strand aan de Maas
Wethouder Mark Harbers (economie, haven en milieu) opent op woensdag 23 mei om 17.30 uur de 5e editie van het Strand aan de Maas op het Leuvehoofd. Het strand heeft dit lustrumjaar een bijzonder nieuw paviljoen. Voor het ontwerp schreef Architectuurinstituut Rotterdam (AIR) in het kader van Rotterdam 2007 City of Architecture een wedstrijd uit. De jonge architecten van het Rotterdamse bureau Monadnock maakten het winnende ontwerp. Een gevarieerde programmering; van jazz tot klassiek en van dance tot salsa, maakt het strand dit jaar dé plek om de zomer te vieren in de stad. Met de opening van het strand gaan ook de Rotterdamse Zomerfestivals officieel van start. Het Strand aan de Maas draagt bij aan het aantrekkelijk maken van het Rotterdamse waterfront. (Voor meer informatie: www.strandaandemaas.nl of Projectleider Strand aan de Maas, Esther Langendoen (OBR), tel. 010 - 205 28 19)

Wethouder Schrijer geeft startsein verbouwing Creative Factory Wethouder Dominic Schrijer (werk, sociale zaken en grotestedenbeleid) geeft op woensdag 23 mei om 17.30 uur het startsein voor de verbouwing van de Creative Factory in de graansilo aan de Maashaven Zuidzijde 1. Dit doet de wethouder samen met de directeur van het OBR, dhr. I. Weekenborg en initiatiefnemer Creative Factory, dhr. K. Haanenberg. De Creative Factory is de nieuwste creatieve broedplaats van Rotterdam voor 120 ondernemers uit de mode, muziek, media ontwerp en zakelijke dienstverlening. De gemeente Rotterdam ondersteunt creatief talent, hiervoor verbouwt het OntwikkelingsBedrijf Rotterdam de oudste graansilo van de randstad tot een bedrijfsverzamelpand met presentatiezalen. De Creative Factory is een project van de Economische Kansenzones. (Voor meer informatie: Communicatie Economische Kansenzones, Eva van Beek, tel. 010 - 205 28 62)

Burgemeester Opstelten neemt boek in ontvangst tijdens opening 3e Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam
Burgemeester Ívo Opstelten neemt op donderdag 24 mei om 16.00 uur tijdens de opening van de 3e Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam het boek in ontvangst 'Visionary Power'. Het hoofd thema van de 3e IABR is: "wie en wat bepalen de toekomst van onze steden en welke rol kunnen architecten hierin spelen"? De biënnale gunt de bezoekers een unieke blik op de toekomst van steden over de gehele wereld, waaronder San Paolo, Rome, Beirut, Johannesburg en Havanna. De opening vindt plaats in de Kunsthal aan de Westzeedijk 341 en de tentoonstelling staat tot 2 september.
(Voor meer informatie: Bestuursdienst Externe Betrekkingen, Sjoerd van Wetten, tel. 010 - 417 34 56)

Wethouder Kriens ontvangt congresgangers van European Society for Surgical Research Donderdag 24 mei om 17.00 uur ontvangt wethouder Jantine Kriens (volksgezondheid, welzijn en maatschappelijke opvang) de deelnemers van het Europese congres European Society for Surgical Research in de Burgerzaal van het stadhuis. Dit congres wordt al 42 jaar in wisselende steden georganiseerd, dit jaar door de afdeling heelkunde van het Erasmus MC. Circa 300 chirurgen en onderzoekers presenteren er hun onderzoeksresultaten. (Voor meer informatie: Erasmus MC, afdeling Heelkunde, I. Alwayn, 010 - 463 34 16)

Wethouder Karakus slaat eerste paal woontoren New Orleans Wethouder Hamit Karakus (wonen en ruimtelijke ordening) slaat op donderdag 24 mei om 18.00 uur de eerste paal voor de woontoren New Orleans. De woontoren New Orleans op de Wilhelminapier in Rotterdam voorziet in 225 woningen, 4000 m2 arthouse en is met 158 meter de grootste woontoren van Nederland. Het arthouse bestaat uit 6 bioscoopzalen, theaterzaal en een theatercafé. De officiële handeling vindt plaats aan de Wilhelminakade 332. (Voor meer informatie: OntwikkelingsBedrijf Rotterdam, Karin Waasdorp, tel. 010 - 489 69 85)

Wethouder Bolsius aanwezig bij het congres City People Light Wethouder Lucas Bolsius (financiën, sport en buitenruimte) is donderdagavond 24 mei vanaf 19.00 uur aanwezig bij het congres City People Light. Het congres start om 09.00 uur in de Cruise Terminal op Wilhelminakade 699 in Rotterdam. Tijdens het congres, met 400 deelnemers uit verschillende landen, opent wethouder Bolsius zes tijdelijke lichtinstallaties, gelegen aan het waterfront van Rotterdam. Rotterdam is door de Professional Lighting Designers' Association gekozen als locatie voor de 26e jaarlijkse workshop. Van 18 tot en met 24 mei zijn zes internationale lichtontwerpers in Rotterdam om met vakgenoten en studenten uit de hele wereld deze tijdelijke lichtinstallaties te ontwerpen en te realiseren. Het congres wordt georganiseerd door Philips in samenwerking met LUCI en PLDA en past perfect in het Rotterdamse themajaar Architectuur. De boot vertrekt om 20.00 uur vanaf de Wilhelminakade ter hoogte van de Cruise Terminal. (Voor meer informatie: Bureau Project Management, Wendy Eygendaal, tel. 010 - 489 52 59)

Wethouder Schrijer krijgt eerste Werkgelegenheidsmonitor overhandigd Wethouder Dominic Schrijer (werk, sociale zaken en grotestedenbeleid) krijgt op donderdag 24 mei om 09.00 uur in kamer 7 van het stadhuis de Werkgelegenheidsmonitor overhandigd. Dhr. I. Weekenborg, directeur Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam biedt wethouder Schrijer het eerste exemplaar aan. De monitor laat de ontwikkelingen van de Rotterdamse werkgelegenheid zien van nu en in de toekomst. (Voor meer informatie: communicatie Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam, Catrien Ketting, tel. 010 - 489 41 41 of 06 - 22 97 02 04)

Wethouder Geluk neemt eerste exemplaar Lost Child Mobile in ontvangst Wethouder Leonard Geluk (jeugd, gezin en onderwijs) neemt op vrijdag 25 mei om 12.30 uur het eerste exemplaar van het Lost Child Mobile in ontvangst op het Binnenwegplein. Lost Child Mobile is een polsbandje voor kinderen van 4 tot 12 jaar. In het polsbandje staat het mobiele telefoonnummer van één van de ouders gegraveerd. Als een kind aan de aandacht van de ouders is ontsnapt, kan degene die het kind vindt, snel het contact leggen met de ouders of verzorgers. (Voor meer informatie: Lost Child Mobile, Valentijn van Wanrooij, tel. 06 - 4847 35 82 of www.lostchildmobile.nl)

Wethouder Harbers opent nieuwe hal Polyplastic
Wethouder Mark Harbers (economie, haven en milieu) opent op vrijdag 25 mei om 14.30 uur de nieuwe hal van Polyplastic BV aan de Vlaardingerweg 98. Het bedrijf Polyplastic is gevestigd in de Spaanse Polder en is een actief lid van het project 'Revitalisering van de Spaanse Polder' van het Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam. Het bedrijventerrein Spaanse Polder wordt de komende jaren geherstructureerd tot een modern gemengd terrein, waarbij stimulering van intensief en duurzaam ruimtegebruik op strategische locaties een belangrijk uitgangspunt is. De nieuwe hal is een voorbeeld waarbij ruimte-intensivering op passende wijze is toegepast. (Voor meer informatie: Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam, Yvonne van der Ham, tel. 06 - 25 06 80 62)

Burgemeester Opstelten neemt boek in ontvangst 'Regiemveranderingen in Rotterdam' Burgemeester Ivo Opstelten neemt op vrijdag 25 mei om 16.30 uur het boek 'Regimeveranderingen in Rotterdam', geschreven door professor Pieter Tops in ontvangst. Dit boek gaat over de ontwikkeling van de veiligheidsaanpak in Rotterdam. Pieter Tops houdt een lezing over het boek, daarna volgt de officiële overhandiging van het 'eerste exemplaar' aan burgemeester Opstelten. Na een korte paneldiscussie wordt de middag afgesloten met een borrel. De boekpresentatie is in de Burgerzaal van het stadhuis, Coolsingel 40. Het programma duurt van 15.30 tot 18.30 uur. (Voor meer informatie: Directie Veiligheid, Richard Andriesse, tel. 010 - 417 91 96)

Wethouder Kaya opent Designprijs Rotterdam 2007
Wethouder Orhan Kaya (participatie en cultuur) opent op vrijdag 25 mei om 17.00 uur in de binnentuin van Museum Boijmans van Beuningen de tentoonstelling Designprijs 2007. De tentoonstelling geeft inzicht in de motivaties en verhoudingen van het werk van Nederlandse vormgevers en opdrachtgevers in de afgelopen twee jaar. Uit meer dan 200 inzendingen zijn 14 genomineerden geselecteerd. Een selectie van hun werk wordt van 26 mei t/m 19 augustus getoond in Boijmans van Beuningen. (Meer informatie: Museum Boijmans van Beuningen, tel. 010 - 441 9400 of www.designprijs.nl)

Wethouder Kaya opent Dunya Festival
Wethouder Orhan Kaya (participatie en cultuur) opent op zondag 27 mei om 12.00 uur het multiculturele podiumkunstenfestival Dunya in het park bij de Euromast. Dit jaar viert Dunya Festival haar 30-jarig bestaan en is daarmee het oudste wereld podiumkunsten festival in Nederland. (Voor meer informatie: Ducos Productions, Guus Dutrieux, tel. 010 - 404 8422 of www.dunya.nl)

Wethouder Kaya opent Atalanta paviljoen Dunya Festival Wethouder Orhan Kaya (participatie en cultuur) opent zondag 27 mei om 13.30 uur het Atalanta paviljoen op het Solidariteitsplein aan de Parklaan tijdens het Dunya Festival. Het project Atalanta is onderdeel van het MilieuDivers project van het Rotterdams Milieucentrum, gericht op jongeren en allochtonen. Zestien jongeren uit de Afrikaanderwijk hebben dit voorjaar een stagereis naar Noord-Marokko gemaakt. Tijdens deze reis hebben jongeren geleerd over het milieu, de klimaatveranderingen en de internationale afspraken die hierover zijn gemaakt. Op het Dunya Festival staan de jongeren in het Atalanta paviljoen klaar om over hun ervaringen te vertellen. (Voor meer informatie: Rotterdams Milieucentrum, Mohamed Hacene, tel. 010 - 465 64 96 of www.milieucentrum.rotterdam.nl)

En verder.
openen burgemeester Ivo Opstelten en Don Diego Poeder op woensdag 23 mei om 12.00 uur het zonenparc van basisschool Horizon aan de Hollandse Tuin 77 (Mr. Schats Zuid). Het zoneparc is een speciaal ingerichte speelplaats voor leerlingen van de Horizon. Horizon is een instituut voor speciaal basisonderwijs. (Voor meer informatie: Horizon, coördinator, mevr. J. Roelse, tel. 010 - 483 56 86)

is wethouder Leonard Geluk (jeugd, gezin en onderwijs) vrijdag 25 mei om 15.15 uur aanwezig bij de opening van het 2e Nasreddin Hodja fFestival bij de molen in historisch Delfshaven. (Voor meer informatie: Mozaïk Cultuur en Kunststichting, Ali Ihsam Unal, tel. 06 - 2060 4709 of www.stichting-mozaik.com)

noot voor de redactie/