Bewoners bepalen wie Homeruskwartier mag bouwen

16.05.2007 / 17:15 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Booij, klusman en van bruggen

Booij, klusman en van bruggen

Liefst 74 ontwikkelaars hebben een voorstel ingediend voor de ontwikkeling van het Homeruskwartier in Almere. Geen kant-en-klare bouwplannen, maar voorstellen waarin bewoners medeopdrachtgever worden bij de bouw van hun eigen huis en buurt. Een onafhankelijke selectiecommissie, onder leiding van oud-minister van VROM Sybilla Dekker, maakt op maandag 21 mei bekend welke ontwikkelaars hun voorstellen uitwerken. De toekomstige bewoners bepalen tijdens een grote manifestatie in november dit jaar welke zeven ontwikkelaars daadwerkelijk aan de slag mogen in de proeftuin van ikbouwmijnhuisinalmere.

Homeruskwartier
Bij de aftrap van ikbouwmijnhuisinalmere, in december 2006, tekenden de Gemeente Almere, de NEPROM en de SEV een convenant voor een grootschalig en uniek woningbouwexperiment in de nieuwe wijk Homeruskwartier. Niet de Gemeente, maar de toekomstige koper beslist welke ontwikkelaar er mag gaan bouwen.

Om dit te realiseren heeft de gemeente via een open competitie ontwikkelaars opgeroepen hun ideeën in te dienen voor zeven verschillende bouwvelden met ongeveer honderd woningen elk in het Homeruskwartier. Zij moesten daarin aangeven hoe bewoners, als medeopdrachtgevers, betrokken kunnen worden bij de ontwikkeling van hun eigen woning en buurt.

Liefst 74 ontwikkelaars leverden voorstellen in, die in de afgelopen weken zijn beoordeeld door een onafhankelijke commissie onder leiding van Sybilla Dekker, oud-minister van VROM. De commissie selecteerde de veertien beste plannen, die in uitgewerkte vorm worden gepresenteerd op een grote landelijke manifestatie in november dit najaar. De toekomstige bewoners bepalen daar vervolgens door intekening welke zeven plannen daadwerkelijk worden uitgevoerd.

In het Homeruskwartier, zo'n 3.000 woningen groot, moet op die manier de proeftuin van ikbouwmijnhuisinalmere ontstaan. Er wordt gestreefd naar een groot en divers aanbod aan particuliere kavels en vormen van opdrachtgeverschap. Mensen krijgen daarbij de mogelijkheid om zelf vorm te geven aan hun woning en buurt. Homeruskwartier dient als inspiratie voor de verdere ontwikkelingen in de stad. In de periode 2010-2030 gaat Almere nog eens 60.000 woningen bouwen.

Ikbouwmijnhuisinalmere
De ontwikkelaarscompetitie is onderdeel van ikbouwmijnhuisinalmere, het ambitieuze bouwprogramma van de Gemeente Almere. Bouwen op eigen kavels is een breuk met een lange traditie van projectmatige woningbouw, waarbij projectontwikkelaars grootschalige nieuwbouwwijken realiseren en de bewoners louter consumenten zijn. Maar volgens de Gemeente Almere is een woning meer dan alleen een dak boven je hoofd of eenvormigheid. De woonwensen van Nederlanders zijn drastisch veranderd. Steeds meer mensen willen vormgeven aan hun eigen manier van wonen. Dat kan nu in Almere: door ikbouwmijnhuisinalmere veranderen bewoners van woonconsumenten in bouwproducenten.

Bekendmaking geselecteerde ontwikkelaars op 21 mei
Sybilla Dekker maakt op maandag 21 mei de veertien geselecteerde projectontwikkelaars voor het Homeruskwartier, en hun plannen, bekend tijdens een bijeenkomst in bioscoop Utopolis in Almere. Burgemeester Annemarie Jorritsma en wethouder Adri Duivesteijn gaan daar nader in op de Almeerse visie op mede-opdrachtgeverschap. Floris Alkemade (O.M.A.) presenteert bovendien het ontwikkelingsplan voor Homeruskwartier. Het programma wordt gepresenteerd door Lennart Booij, onder andere bekend van VARA's Nieuwe Lagerhuis.

Persuitnodiging
Wij nodigen u van harte uit om aanwezig te zijn bij de bekendmaking van de geselecteerde ontwikkelaars van de competitie 'Staalkaart van Opdrachtgeverschap Homeruskwartier'. Na afloop van de bijeenkomst is er een uitgebreid commissieverslag beschikbaar, alsmede een cd-rom met daarop alle 74 inzendingen (kaart van het gebied en foto's op aanvraag).

Plaats en tijden:
Utopolis (Forum 16, in het Almeerse Stadshart).
De start is om 16.00 uur, de bijeenkomst eindigt omstreeks 18.30 uur. Na afloop is er op verzoek gelegenheid tot het stellen van vragen.


Noot voor de redactie,