Regiopolitie Noord- en Oost-Gelderland

|     |Apeldoorn/Bad Bentheim - Nederlands-Duitse samenwerking   |
|     |bij onderzoek naar drugs- en mensensmokkel succesvol      |
Een internationaal onderzoek van de Nederlandse en Duitse autoriteiten naar drugs- en mensensmokkel heeft in beide landen tot meerdere aanhoudingen geleid. Drie verdachten (twee Apeldoorners en een man uit Raalte) blijven nog ingesloten. Er is bijna 7 kilo aan harddrugs in beslag genomen en een aanzienlijk geldbedrag. Daarnaast worden de Apeldoorners er van verdacht meerdere personen vanuit Irak naar andere landen in Europa te hebben gesmokkeld.

Het onderzoek werd eind 2006 in Apeldoorn door de regiopolitie Noord- en Oost-Gelderland opgepakt. Het vermoeden bestond dat enkele Apeldoornsers zich met de in- en uitvoer van harddrugs bezig hielden. Er werd een speciaal rechercheteam geformeerd en tijdens het oriënterende gedeelte werd bekend dat in Duitsland het vermoeden bestond dat dezelfde verdachten zich ook met mensensmokkel bezig hielden.

Deze informatie werd aangeleverd door de Bundespolizei in Bad Bentheim. Hier richtte men zich op de smokkel van mensen die vanuit Irak via Duitsland naar andere Europese landen werden geholpen. In overleg met het Openbaar Ministerie van beide landen ging men sindsdien tot intensieve samenwerking over en werd ook de vreemdelingenpolitie van de politieregio Noord- en Oost-Gelderland bij het onderzoek betrokken.

In Duitsland werden bij controles meerdere illegale Irakezen aangetroffen. Zij bleken door chauffeurs uit Apeldoorn en directe omgeving naar hun bestemming te worden vervoerd. De chauffeurs zijn in Duitsland veroordeeld en hebben inmiddels hun straf uitgezeten. De Irakezen zijn aan de Duitse vreemdelingenpolitie overgedragen en zitten in verschillende juridische procedures.

Eind maart werd in Duitsland een 41-jarige Apeldoorner aangehouden. Hij bleek in het bezit te zijn van 2.8 kilo heroïne en wordt door justitie van Niedersachsen vervolgd. Aansluitend werden eind april in Nederland een tweede Apeldoorner (39 jaar) en een 42-jarige man uit Raalte aangehouden. Bij deze laatste verdachte werd vier kilo aan harddrugs en een aanzienlijk geldbedrag aangetroffen en in beslag genomen. Op dit geld is conservatoir beslag gelegd.

De Apeldoorners worden van beide feiten (drugs- en mensensmokkel) verdacht , de man uit Raalte van drugshandel. De in Nederland aangehouden verdachten zijn inmiddels aan de Raadkamer voorgeleid en zitten in de gevangenhouding.

Einde bericht
---


---


---

---- --