KNHS


Tuigpaarden en hackneys: Huckriede in Bennekom de hoofdrol 21 mei 2007
lambertus huckriede met sir john

Op Hemelvaartsdag kwamen in Bennekom de tuigpaarden, Friezen en hackneys categorie één aan de start. Bij zowel de tuigpaarden als de hackneys deden Anneke en Lambertus Huckriede het goed. De tuigpaarden nieuwelingenklasse telde negen deelnemers. Winnaar werd Thomas van der Weiden met de vorig jaar goedgekeurde Waldemar (v. Patijn) van combinatie Van Manen, Vonk en Van Oort. Waldemar is een atletisch tuigpaard met zeer veel ruimte en een aansprekende houding. Voor de Pronkjuweel nazaat Wilaton van de Italiaan Martigonhi en gereden door Egbert Emmink was de tweede plaats.

De lage limietklasse leverde Lambertus met de spectaculair gaande Udo (v. Ganges) van Jan Schep de eerste zege. De hoge limiet werd gewonnen door Martin de Groot met de vlot en ruim bewegende Tasman landzicht (v. Marvel). Tobias (v. Milano) van Schep en gereden door Henk Hammers was de nummer twee. In de ereklasse ging de eerste plaats opnieuw naar Henk Hammers met de zeer rijk gelijnde Sunlight (v. Manno) van Jan Schep. Daarna werden o.a. Kojack, Optimaal en Heerde opgesteld. Anneke reed Heraut (v. Indiaan) opnieuw naar de eindoverwinning in de damesklasse. De schimmel Oxcan (v. Heineke) van Ulle Haarsma werd met Nellie Haarsma goede tweede.
Tobias en Varanno (v. Manno) werden met Henk Hammers winnaar bij de tweespannen limietklasse, waarachter Celebration (v. Manno) en White Man van Eurocommerce en gereden door Egbert Emmink volgden. Larone (v. Graaf Wouter) en Oxcan werden met Haarsma winnaar van de ereklasse tweespannen en bleven Freek Saris met Optimaal en Leandro voor.

Technical Systems Freddy (v. Noble Boy) kwam overtuigend bovenaan in de limietklasse hackneys kleine maat. Heartland Sundance (v. Sky King) van Rob d Achard werd goede tweede. De limiet grote maat was voor Tivoli Sunday Boy (v. Birkhouse Billy) van Zwartjens en Brinkhuis, gereden door Gerard Zwartjens. Magic Sanera (v. Magic Rayo) van Van Nispen en gereden door Lambertus Huckriede werd in deze klasse tweede. Vervolgens was het stal Huckriede die de hoogste eer opeiste. Lambertus won met Technical Systems Sir John (zie foto) de ereklasse grote maat, waarbij Bloklands Shales met Peter van Nispen tweede werd. Anneke won het met Magic Victory van Van Nispen in de ereklasse kleine maat van Sir Wesley van Spaan en gereden door Willeke Rozendaal. In de damesklasse werd Anneke nogmaals winnaar, nu met Freddy. In het tweespan eindigde Lambertus met Sir John en Fire Boy Rob d Achard met Heartland Sundance en Heartland Starlighter.

De tweede wedstrijd van de Friezen competitie werd gewonnen door de mooi van achter uit bewegende Jaring (v. Jasper) met Sybren Minkema in de sjees. Kees van Henswoude (v. Fetse) van Germ Aise Bouma nam de tweede plaats in. Evert fan Veldbos (v. Nanno) van Frits de Jong won de limietklasse. Glenn (v. Fetse) met Sybren Minkema nam de tweede plaats in. Mark (v. Nikolaas) met Watte Bruinsma en Wierd (v. Folkert) met Frits de Jong streden hoofdzakelijk samen om de hoogste eer in de ereklasse. Mark bleef ook nu weer ongeslagen. Tietze (v. Heinse) werdmet Jolanda Schreuder ook nu weer winnaar van de damesklasse. Hessel en Annebeth Pilat namen de tweede plaats in. Ook in het span waren Mark en Hessel opnieuw het sterkst. Plaats twee ging naar Wate en Keimpe met Udo de Haan in de sjees.
Twee dagen later verliep Roden voor de Friezen geheel anders dan verwacht en gepland. Nog de competitiewedstrijd begon, eindigde voor Henk Minkema reeds het avontuur. In afwachting van hun beurt, raakte een categorie vier tuigpaard zijn sjees, wat hem op de grond deed belanden met een gebroken sleutelbeen en drie gebroken ribben. Voorlopig zal hij zijn Dockun en andere paarden dus niet kunnen starten. De ereronde van deze rubriek verliep voor broer Albert ook minder fortuinlijk. Met Jelger fan de Lits kwam hij via de dranghekken in het publiek terecht. Ook in de tuigpaardrubrieken verliep een aantal wedstrijden anders dan gepland.

Ondanks alles, werd het voor Watte Bruinsma op sportief gebied een goede dag. Met Mark (v. Nikolaas) bleef hij opnieuw ongeslagen en tekende Frits de Jong met Wierd (v. Folkert) voor de tweede plaats. Hessel (v. Reitse) en Mark werden winnaars in zowel het tweespan als ook het tandem. Vervolgens pakte Annebeth Pilat met Hessel ook nog eens de damesrubriek.
Frits de Jong nam bij de tandems en de tweespannen de tweede plaats voor zijn rekening.
In de damesklasse werd Wierd opnieuw tweede, nu gereden door Setstke de Jong.
In de hiervoor al genoemde competitie ging Frits met de goed bewegende Jesse fan Skarren aan de leiding, daarbij Willem Wester met Jelte fan it Pompebled het nakijken gevend. Ulco van Siebe Postma deed het uitstekend in de limietklasse en werd winnaar. De arbiter hakte de knoop door, waardoor Frits de Jong met Evert fan Veldbos tweede werd.

Foto: Rijk van Vulpen