Gemeente Leeuwarden

SP SP

SP: buurt bezorgd om asbest kinderspeelplaats

Bron: SP Leeuwarden (21-05-2007)
Schriftelijke vragen aan het college van burgemeester en wethouders zoals bedoeld in artikel 41, eerste lid, van het Reglement van Orde van de gemeenteraad van Leeuwarden.
Leeuwarden, 18 mei 2007

Geacht college,

Op een kinderspeelplaats nabij de Menno van Coehoornschool is net als in 2005 asbest aangetroffen. Inmiddels is een gedeelte van de asbesthoudende grond met schone aarde afgedekt.

Naar aanleiding van bovenstaande heeft de SP de volgende vragen.


1. Is het college op de hoogte dat meerdere omwonenden met kleine kinderen zich ernstig zorgen maken over het gevonden astbest op de speelplaats?

2. Deelt het college het standpunt van de SP dat een kinderspeelplaats vrij moet zijn van astbest of andere kwalijke stoffen die de gezondheid van de kinderen in gevaar kunnen brengen?

3. Hoe heeft het kunnen gebeuren dat, ondanks dat het gebied in 2005 is afgedekt met schone aarde er toch opnieuw asbest is aangetroffen?

4. Is er überhaupt onderzocht of de rest van het terrein, en niet alleen aan de oppervlakte, vervuild is met asbest? Zo neen, waarom niet? En is het college voornemens dit alsnog van plan?

5. Nu is het terrein gedeeltelijk afgedekt. Grond, aarde is echter altijd in beweging door de organismen die daarin leven. Gevolg hiervan is dat asbest dat nu bedekt is over enige jaren opnieuw naar boven kan komen. Is het dan niet beter om het hele terrein zo te saneren dat de asbest verwijderd wordt?

Namens de SP gemeenteraadsfractie,
Arie Visser.