Nederlandse Vereniging van Journalisten

Staatsingreep Surinaams tv-programma ongehoord
(16 mei 2007)

Ingrijpen van de Surinaamse overheid in televisieprogramma is ongehoord. De Surinaamse persvrijheid wordt daarmee met voeten getreden. Dat is het oordeel van de Nederlandse journalistenvereniging NVJ.

Donderdag 10 mei werd het populaire actualiteitenprogramma Suriname Vandaag door de Surinaamse omroep STVS van de buis gehaald na persoonlijk ingrijpen van vicepresident Ram Sardjoe.

Juist een week na de Internationale Dag van de Persvrijheid op 3 mei is er het zoveelste voorbeeld dat journalisten niet in volle vrijheid hun producties kunnen maken of uitzenden. De Surinaamse regering besloot tot de rigoureuze ingreep vanuit politieke overwegingen. Het actualiteitenprogramma belichtte de diplomatieke betrekkingen met Taiwan. De relatie met China zou daardoor onder druk komen te staan.

De NVJ is van mening dat politici zich niet moeten bemoeien met de inhoud van programma's. De journalistenvereniging steunt de Surinaamse journalistenbond SVJ in hun verzet tegen de ingreep. De NVJ roept de Surinaamse regering op de uitzending van het programma alsnog toe te staan. Voorts is de NVJ van mening dat de Surinaamse media eindelijk een redactiestatuut moeten krijgen waarin de zelfstandigheid is gewaarborgd. De NVJ steunt de SVJ in de veroordeling van elke vorm van intimidatie, bedreiging, belediging en agressief gedrag naar journalisten toe.