Gemeente Waalwijk Dementieconsulent biedt ondersteuning

Ongeveer zeventig procent van de dementerenden woont (nog) thuis. De zorg voor de thuiswonende dementerende komt voor een belangrijk deel terecht op de mantelzorg door naasten. De mantelzorger is vaak langdurig en zwaar belast door het bieden van zorg en begeleiding aan de dementerende. Overbelasting van de mantelzorger is bij vijftig procent van de gevallen reden tot opname van de dementerende. Zonder de mantelzorger zou de zorg voor dementerende en dus thuis (in hun vertrouwde omgeving) wonen niet mogelijk zijn.

De gemeente Waalwijk heeft dan ook een dementieconsulent mevrouw M. de Jongh - ingesteld, ter ondersteuning en begeleiding van thuiswonende dementerenden en hun mantelzorgers. Dit past bij de vraaggerichte visie en werkwijze van de gemeente Waalwijk in het kader van de Wet maatschappelijke ondersteuning. Doel is om overbelasting van de mantelzorger en opname van de dementerende te voorkomen. De dementieconsulent richt zich ook op de overige betrokken zorgverleners en gaat hiermee samenwerkingsrelaties aan ter verbetering van de zorg.

De dementieconsulent sluit aan bij de Wmo en de Waalwijkse leef- en woonsituatie van dementerenden en hun mantelzorgers. Met een subsidie van de Provincie (vanuit) het Brabants Actieprogramma Dementie wordt de consulent gedeeltelijk gefinancierd.

Om aan te sluiten bij het huidige zorgaanbod in de gemeente, zal de dementieconsulent mevrouw De Jongh werken vanuit het Zorgloket WaalwijkWijzer (per 1 juni 2007).

Het Zorgloket WaalwijkWijzer
Putstraat 1a
T 0416 317 811 (op werkdagen van 09.00 - 12.30 uur) E zorgloketwaalwijk@zorgloket.waalwijk.nl

Publicatie datum 21-05-2007