Duizenden boeren in Afrika bedreigd in voedselvoorziening

21.05.2007 / 10:20 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Icco

Icco

ICCO en CNV Jongeren beginnen campagne Aanpakken die Handel

Europese landbouwproducten overspoelen de lokale markten in West-Afrika. Dit bedreigt honderdduizenden boeren in hun voedselproductie en dus in hun inkomstenvoorziening. Dat staat in het rapport Voedsel Bedreigd dat ontwikkelingsorganisatie ICCO dinsdag 22 mei presenteert. Dit is dadelijk de aftrap voor de campagne Aanpakken die handel, waarmee ICCO en CNV Jongeren aandacht vragen voor de gevolgen van oneerlijke handel.

Het rapport stelt dat 25 jaar liberalisering en deregulering in ontwikkelingslanden niet heeft geleid tot de voorspelde economische ontwikkeling. Sterker nog, oneerlijke handel kent vele verliezers; zo heeft snelle handelsliberalisatie landen in Sub-Sahara Afrika 209 miljard euro gekost de afgelopen twintig jaar. Dit is hetzelfde bedrag dat deze landen aan hulp hebben ontvangen.

Het rapport trekt lessen uit het verleden en biedt daarmee een alternatief voor de handelsstrategie van verdergaande liberalisatie, waar de Europese Unie nu voor lijkt te kiezen. Lokale boeren kunnen niet concurreren tegen de goedkope Europese importen. Deze landen moeten de ruimte krijgen om hun lokale markten eerst te ontwikkelen en kwetsbare sectoren tijdelijk te beschermen. De toekomst van miljoenen mensen in ontwikkelingslanden staat op het spel door oneerlijke handelsregels, of het nu gaat om voedsel, medicijnen of basisvoorzieningen als water en elektriciteit.

Ontwikkelingsorganisatie ICCO en CNV Jongeren roepen op tot eerlijke handel, in plaats van vrijhandel. Daarom begint 22 mei a.s. de campagne Aanpakken die handel, die meer politieke en publieke aandacht vraagt voor eerlijker handelsregels. Via de websitewww.aanpakkendiehandel.nl - die dinsdag wordt gelanceerd - zamelen zij handtekeningen en foto's in van mensen die vóór eerlijke handel zijn. Deze worden in september aangeboden aan de Minister voor Ontwikkelingssamenwerking en de Staatssecretaris van Economische Zaken.

Eerlijke handelsregels zijn hard nodig, aldus Jack van Ham, algemeen directeur van ICCO: 'Het kan niet zo zijn dat we aan de ene kant Afrika proberen te helpen en aan de andere kant de economie daar de nek omdraaien.' Van Ham is zojuist teruggekeerd uit Ghana waar hij sprak met boeren die de dupe zijn van vrijhandel. In het radioprogramma De Ochtenden van de EO doet hij vandaag om 10.30 uur voor het eerst verslag van zijn bevindingen.

Dinsdag 22 mei wordt het rapport aangeboden aan Tweede Kamerleden van de grote politieke partijen. Zij worden gevraagd letterlijk een handtekening te zetten op een speciale handstoel, om daarmee aan te geven dat ze oneerlijke handel willen aanpakken.

ICCO, Interkerkelijke organisatie voor ontwikkelingssamenwerking, zet zich in voor een wereld zonder armoede of onrecht. De vakbond CNV Jongeren komt op voor de belangen van jongeren op de arbeidsmarkt zowel in Nederland als in andere landen.


Noot voor de redactie,