AutoRai

Ford wint met Focus WRC WK-rally van Sardinië

(5/21/2007)
Door op het mooie Italiaanse eiland Sardinië als eerste en tweede te eindigen in de Rally dâItalia, ligt Ford op kop in zowel het wereld-kampioenschap voor de merken als voor de rijders. Marcus Grönholm en Timo Rautiainen wonnen in een Ford Focus RS World Rally Car de zevende ronde in de serie voor het WK en heroverden daardoor de koppositie in de rijdersrangschikking. Teamgenoot Mikko Hirvonen legde beslag op de tweede plaats in een identieke Focus.

Door de prestaties van de Ford-rijders vergrootte de regerend wereld-kampioen bij de merken de voorsprong tot 21 punten. Het was de 27^e overwinning van Grönholm in het WRC, waarmee hij tweede staat in de ranglijst aller tijden. De zege betekende zijn eerste overwinning in Italië en hij staat nu op kop bij de rijders met zeven punten voorsprong op Loeb. Hirvonen blijft derde op slechts vier punten van de nummer twee.

De onverharde gravelproeven van Sardinië behoren tot de meest veel-eisende in het kampioenschap en de rijders moesten 342,86 proeven-kilometers afleggen in het noorden van het eiland, vlakbij het rally-hoofdkwartier in Olbia. Smal, bedekt met gravel bij de eerste omloop en rotsachtig bij de volgende passages, vergden de KPâs het uiterste van de sterkte en betrouwbaarheid van zowel de autoâs als van de BFGoodrich banden, naast uiteraard pure snelheid, om succesvol te zijn.

Grönholm lag de eerste dag op kop, totdat hij door een gebroken schok-demper terugviel naar de tweede stek. Het lot was hem vervolgens weer niet gunstig gezind toen zijn reservewiel losraakte en uit de auto vloog. Grönholm moest daarop zijn snelheid verlagen om een lekke band te voorkomen. Hij begon aan de laatste dag met een achterstand van 36,5 seconden op leider Sébastien Loeb, maar hield de druk er flink op. Toen Loeb vervolgens van het parcours vloog, lag de weg â letterlijk â voor Grönholm open naar de overwinning, met een voorsprong van 29,2 seconden op de nummer twee, teamgenoot Hirvonen.

âHet was een fantastisch gevoel om weer op de hoogste trede van het ereschavot te staan en mijn dank gaat uit naar het team dat heel hard heeft gewerkt,â aldus de 39-jarige Grönholm. âIk was op vrijdag best wel snel, maar had geen geluk. Gelukkig ging het vandaag voor ons een stuk beter toen Seb crashte. Ik heb hem âs ochtends flink onder druk gezet en dit resultaat is heel goed voor ons vertrouwen bij het gevecht om het kampioenschap. Zelfs Loeb is geen machine en kan fouten maken. Het was geen gemakkelijke overwinning na de moeilijkheden op vrijdag en zaterdag, maar de overwinning smaakt zoet. Het is prettig weer op kop te staan, maar de weg is nog lang.â

Hirvonen was op de openingsdag opgeklommen naar de derde plaats en stond de rest van de rally niet meer onder druk van zijn achtervolgers. Hij steeg nog een positie toen Loeb was uitgevallen. âIk mikte op een podium-plaats en dat is gelukt, dus ben ik blij. Ik kan mij op sommige punten nog verder verbeteren, maar mijn tijden komen steeds dichter in de buurt van die van Marcus en Seb. De progressie zit er dus in. Een 1-2 voor Ford is een uitstekend resultaat en we moeten de rest van het seizoen zo doorgaan.â Henning Solberg, ook in een Ford Focus WRC, eindigde als vierde.

BP-Ford teamdirecteur Malcolm Wilson beschreef de prestaties van zijn team als schitterend. âDit is de tweede 1-2 van Ford dit seizoen en hij was heel erg verdiend. Marcus was op vrijdag sneller dan Loeb totdat hij problemen kreeg. Maar hij heeft de strijd geen moment opgegeven en werd daarvoor uiteindelijk beloond. Mikko was zoals altijd constant en ik ben blij te zien dat hij sinds de vorige rally weer sneller is geworden. We hebben een prima uitgangspositie in zowel het kampioenschap voor de rijders als voor de merken. Wij moeten ons er op concentreren om onze voorsprong te behouden in de komende rallies.â

Nadat Ford of Europe president en CEO John Fleming de trofee voor de winnaar bij de merken tijdens de finishceremonie in Porto Cervo in ontvangst had genomen, verklaarde Ford Team RS directeur Jost Capito: âJohn Fleming is al snel onze talisman geworden. Hij was er vorig jaar bij in Monte Carlo, Griekenland, Finland en Engeland toen we wonnen. In Noorwegen was hij eveneens present dit jaar en toen wonnen we ook. Wij denken er dan ook aan om hem voor de rest van het seizoen voor iedere rally vast te leggen!â

Volgende ronde
De eerste helft van het seizoen zit er bijna op en over twee weken wordt de zwaarste rally van het seizoen verreden. Athene biedt over twee weken onderdak aan het WRC-circus, van 31 mei t/m 3 juni. De combinatie van slechte wegen en hoge temperaturen zal een zware test vormen voor mens en machine.