AutoRai

SEAT-coureur Tom Coronel: âLekker geracet, maar geen resultaatâ

(5/21/2007)
Het derde raceweekend van het FIA World Touring Car Championship, dat plaatsvond op het circuit in de Spaanse stad Valencia, bracht voor SEAT-coureur Tom Coronel geen goed resultaat. In beide races werd hij kort voor het einde van de baan gereden.

âJammer, want ik heb wel lekker geracet,â gaf hij na afloop te kennen. âHopelijk gaat het de volgende races wat beter.â Beste SEAT-coureur in Valencia was de Fransman Yvan Muller, die in Spanje in de eerste race derde werd en in de tweede wedstrijd als vierde eindigde.

De kwalificatietraining op het 4.005 kilometer lange âCircuito de la Comunidad Valenciana Ricardo Tormoâ leverde Coronel de 17^e plaats op. Toch was er bij hem geenszins sprake van een probleem, ondanks het ietwat teleurstellende resultaat. âIntegendeel, de auto liep prima, maar het veld zat zo dicht bij elkaar dat ik niet verder kwam dan de 17^e plaats,â aldus Coronel, die zich niet kon herinneren wanneer hij zover terug naar achteren stond. Inderdaad bood een blik op de tijdenlijst een opmerkelijk beeld: de eerste zeventien rijders kwalificeerden zich binnen zeven tienden van een seconde en het verschil tussen de pole-position en de tweede plaats bedroeg slechts één duizendste, de kleinste tijdseenheid die in het FIA WTCC gemeten wordt. âNormaal gesproken heb je dat alleen in merken-cups,â lachte Coronel. Inderdaad had hij, ter vergelijking, met een achterstand van 0,673 seconden in de kwalificatie van het WTCC op Zandvoort bijvoorbeeld vijfde gestaan⦠Best geklasseerde SEAT-coureur in de startopstelling was Yvan Muller. De Elzasser was degene die met een verschil van 0,001 seconde net de pole-position misliep en zodoende genoegen moest nemen met de tweede plaats.

In de eerste wedstrijd reed Coronel al snel naar voren: na de eerste ronde kwam hij als tiende door. âIk had een superstart, bleef goed aan de buitenkant en kwam daardoor niet in de problemen toen diverse andere rijders van de baan raakten,â meldde hij na afloop. âLater verloor ik wat terrein, maar ik was lekker in gevecht om de twaalfde plaats, totdat Hernandez voor me dwars ging en Farfus langszij kwam en mij van de baan tikte. Dat was echt een heel domme actie, waardoor we beide uitgeschakeld waren.â Uiteindelijk werd Coronel nog als 21^e gekwalificeerd, maar dat was uiteraard slechts een schrale troost. Voor SEAT reden behalve de als derde geklasseerde Yvan Muller ook Jordi Gené (vierde) en Michel Jourdain Jr. (zesde) in de punten.

In de tweede race startte Coronel opnieuw voortvarend. âIk was lekker in gevecht met Tarquini en Monteiro, dit keer ook weer ergens in de buurt van de twaalfde plaats, totdat in de slotfase Porteiro van achteren kwam opzetten. Die kwam er langs, maar toen Tarquini mij ook wilde inhalen, reed hij vol in de achterkant van mijn auto. Daardoor viel ik opnieuw uit. Er werd vandaag wel heel ruig gereden, er is bijna geen onderdeel van mijn auto meer recht,â aldus Coronel.

Volgende races: 3 juni, Pau (F).
Alle informatie over SEAT en Tom Coronel in het WTCC is te vinden op: www.rtlgpwtcc.nl.
Uitslagen en standen zijn te vinden op: www.fiawtcc.com.