Young 2 al een jaar succesvol met aanpak probleemjongeren

21.05.2007 / 11:00 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Impuls

Impuls

Young 2 al een jaar succesvol met aanpak probleemjongeren

Jongerenwerkplaats Young 2 in Amsterdam bestaat deze maand een jaar. In dit jaar zijn tientallen Amsterdamse probleemjongeren klaargestoomd voor werk of school. De doelgroep kampt met problemen als schulden, verslaving en tienerouderschap en komt daardoor niet uit zichzelf aan de slag. Young 2 is toegespitst op licht verstandelijk gehandicapte jongeren met een IQ tussen zestig en tachtig punten. Veel jongeren zijn in aanraking geweest met Justitie. Voor sommigen is de periode op de werkplaats onderdeel van de straf.

Young 2 is de enige werkplaats in Amsterdam die speciaal voor deze groep jongeren werkt. En met succes: ongeveer de helft van de jongeren begint na het traject bij de werkplaats aan een (begeleide) baan of opleiding. Een ander belangrijk deel van de doelgroep krijgt een plek bij bijvoorbeeld GGZ of Jellinek.

Impuls beheert twee soorten werkplaatsen: Young 1 en Young 2. Young 1 mikt op jongeren zonder verstandelijke beperking. Beide werkplaatsen werken werken volgens dezelfde methode: in een gesimuleerde werkomgeving leren de jongeren discipline, sociale vaardigheden en structuur. Tegelijk oriënteren ze zich op een werkrichting, om zo interesses en talenten te ontdekken. Naast werk organiseert de werkplaats allerlei activiteiten om de jongeren actiever te maken, initiatief te leren nemen en om zelf creatief te zijn.

Om terugval te voorkomen, pakt Young 2 samen met de jongere ook de achterliggende, structurele problemen aan. Voorbeelden hiervan zijn in het begin genoemd. Daarvoor heeft elke jongere een casemanager. Deze houdt de vorderingen van de jongere bij, bespreekt deze met de jongere, geeft advies wijst de weg in het woud aan instanties, regels en regelingen. Tegelijk voorziet de casemanager de opdrachtgever (gemeente Amsterdam) en de doorverwijzer (William Schrikker Jeugdreclassering) op elk moment van gedetaileerde informatie over individuele jongeren.

Beeldmateriaal beschikbaar op aanvraag.

Joram Bronwasser
afdeling Communicatie

020 515 89 34
joram.bronwasser@impuls.nl
www.impuls.nl

Impuls is een moderne organisatie voor welzijn en kinderopvang. Zij verzorgt de opvang en ontwikkeling van kinderen en biedt diensten aan op het gebied van zorg, werk, scholing en vrije tijd. Impuls helpt mensen van jong tot oud, door te stimuleren, te ondersteunen en te bemiddelen. Impuls staat voor mensenwerk.