Wageningen Universiteit

21 mei 2007

Onderdeel: Animal Sciences Group

De schoolkinderen van de basisscholen van Leeuwarden kregen afgelopen week les in de buitenlucht over weidevogels. Het Natuurmuseum Fryslân had een weidevogeldag georganiseerd om de kinderen in contact te brengen met de weidevogels. Waar kun je dan beter zijn dan bij het Weidevogelcentrum Nij Bosma Zathe in Goutum. Ruim 250 kinderen hadden een mooie en leerzame dag, waarbij velen voor het eerst weidevogels als de grutto en de kievit van dicht bij en in levende lijve konden zien vliegen.

In 2006 had het Natuurnuseum een pilotproject over de weidevogels waaraan 3 groepen uit de groepen 7-8 acht van het basisonderwijs aan deel namen. Doel is om de kinderen in contact te brengen met de weidevolgels: âEr zijn steeds meer kinderen die niet weten welke vogels er in de weilanden vliegen. Laat staan dat ze de vogels herkennen.â Aldus Ingeborg Meutgeert van het Natuurmuseum Fryslân. Dat was een succes. De basisscholen van de gemeente Leeuwarden werden uitgenodigd. Negen scholen deden mee. Het Natuurmusuem heeft een leskist ontwikkeld met vragen over de grutto, kievit, scholekster en de tureluur. Het Weidevogelcentrum Nij Bosma Zathe werkt graag mee aan deze lessen.

Eerst werd het natuurmuseum in Leeuwarden bezocht om achtergrond van de weidevogels te horen en de vogels daar te zien. Dan naar de boerderij, waar de vogels met verrekijkers in levende lijve geobserveerd werdenen. Daar waren vragen over de kievit, grutto, scholekster en tureluur. Zoals: welk ei hoort bij welke vogel. Hoe herken je aan kapotte eierschalen welk roofdier het ei opgevreten heeft. Wat eten ze? Leerzaam en lekker in de buitenlucht. Aan het eind van de âlesâ konden de kinderen proberen met een polsstok over de sloot te springen, óóóver de sloot, niet in midden in!

Meer over dit onderwerp
Praktijkcentrum Nij Bosma Zathe
Contact
Animal Sciences Group
Durk Durksz
058 - 216 7592
durk.durksz@wur.nl