Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

Kabinet wil modernisering Wsw

Lees de gehele pagina voor of selecteer een gedeelte van de tekst om t e laten voorlezen

Het wetsvoorstel Modernisering Wsw gaat door. De CG-Raad is verheugd daarover. Medio mei stuurde staatssecretaris Aboutaleb een brief naar de Kamer waarin hij aankondigt, dat het wetsvoorstel modernisering Wsw met enige aanpassingen voor behandeling naar de Kamer gaat. Het wetsvoorstel moet op 1 januari 2008 ingaan.

De CG-Raad is verheugd, omdat het wetsvoorstel een aantal verbeteringen inhoudt:


* Meer kans op een baan bij een reguliere werkgever, omdat er een PGB-Wsw komt voor begeleid werken bij een reguliere werkgever.
* Je mag bezwaar aantekenen bij de gemeenten als je langer dan een jaar op de wachtlijst staat en iemand voorgaat die korter op de wachtlijst staat (gebeurt nu regelmatig).

* Werkgevers krijgen de garantie dat de subsidié niet zo maar kan verdwijnen, als iemand zijn Wsw-indicatie verliest (maakt werkgevers nu huiverig om mensen in dient te nemen).
* Er komt cliëntenparticipatie Wsw.

Het is goed dat dit kabinet het wetsvoorstel iets heeft aangepast:
* Zo komt er een sluitende aanpak voor jongeren: als ze school verlaten en op de wachtlijst komen mogen re-integratiemiddelen ingezet worden, zodat ze direct aan de slag kunnen (en vaardigheden niet verliezen).

* Er komt een bonussysteem om Begeleid Werken te stimuleren van 18 miljoen.

De in de brief aangekondigde 'fundamentele herbezinning' baart ons echter zorgen. De staatssecretaris wil ná dit wetsvoorstel beginnen met een dergelijke fundamentele herbezinning. Dit omdat het beroep op de Wsw toeneemt. De CG-Raad vindt het een 'teken van beschaving' dat er in Nederland een systeem is dat mensen met ernstige beperkingen toch een plek geeft op de arbeidsmarkt met een redelijk loon. Mensen kunnen daardoor maatschappelijk functioneren. Dat wil de CG-Raad graag zo houden.

(Geplaatst: 21 mei 2007)

---