Gemeente Leeuwarden

watertuinen watertuinen

Watertuinen; dé tuin voor de waterbewuste mens

Bron: Gemeente Leeuwarden (21-05-2007) De gemeente Leeuwarden stimuleert haar inwoners om creatief om te gaan met water.
Watertuinen zijn hier een goed voorbeeld van. Een watertuin is meer dan een vijver aanleggen. Een watertuin vangt het regenwater van dak en terras op. Om het regenwater te kunnen verwerken, is opvangruimte voor water in de tuin nodig. Een voorbeeld van wateropvang is een watertafel.

In de Renaissance werden riviertjes omgeleid over stenen tafels. Daar koelde men tijdens feesten en partijen de dranken. Nu kunnen we dezelfde principes koppelen aan water dat op daken valt en via de hemelwaterafvoerpijpen naar tafels wordt geleid. In het water op de tafels kunnen waterplanten groeien. Een overloop van de tafels mondt uit op een grindbed, dat de buffer is om bij flinke buien het overtollige water een tijd vast te houden.

Ook water opvangen in de tuin? Kom dan eens langs bij informatiecentrum De Zuidlanden aan de Boksumerdyk 4 in Goutum. Daar staat een watertafel.
Het informatiecentrum is geopend op woensdag- en vrijdagmiddag van 14.00 - 17.00 uur en op zaterdag van 11.00 -14.00 uur. www.dezuidlanden.nl

www.thuisintechum.nl