Gemeente Ede

nummer 99/ Ede, 21 mei 2007

Reacties van burgers op profielschets burgemeester

Via de krant en internet heeft de gemeenteraad van Ede aan inwoners gevraagd mee te denken over de kwaliteiten, eigenschappen en deskundigheid, met andere woorden het profiel van de nieuwe burgemeester. Zij konden dit schriftelijk of via e-mail doen. In totaal zijn 19 reacties binnengekomen.

De opmerkingen over de toekomstige burgemeester in zijn (of haar) rol als bestuurder, voorzitter van de raad en het college en als persoon zijn zeer divers, maar dat geldt ook voor de profielschets zoals die er was in 2001 en die mensen als voorbeeld konden gebruiken.

Kort samengevat de reacties
De nieuwe burgemeester moet:

* naam hebben in de regio of zelfs Nederland;
* iemand zijn met bestuurlijke ervaring;

* een persoon zijn die de gemeente kent met zijn knelpunten, met oog en oor voor zowel burgers als ondernemers;beschikken over oplossend vermogen en iemand zijn die partijen verbindt;
* bereid zijn het voortouw te nemen in binnenstedelijke, intergemeentelijke of regionale samenwerkingsvormen (een netwerker pur sang);

* blijk geven van tactisch en bestuurlijk inzicht;
* wars zijn van stadse allures: Ede is en blijft een dorp;
* vooral veel aandacht hebben voor de jongeren (scholing, sport, cultuur);

* openstaan voor vernieuwing en dat actief uitdragen;
* een vrouw zijn (3 x); een man zijn (1x);
* een persoon zijn met daadkracht, visie en besluitvaardigheid;
* iemand zijn met een Christelijke achtergrond;
* integer zijn en handelen; eerlijk zijn en rechtvaardige en eventueel streng (optreden);

* tussen de 40 en 50 jaar oud zijn;

* zich ruimdenkend tonen ten aanzien van verschillen in godsdienst/geloof en afkomst;

* een persoon zijn met een groot inlevingsvermogen, met aandacht voor politiek, maar ook voor gewone dingen.
* een begripvol mens zijn en hartelijkheid uitstralen.

De verdere procedure
De acht fracties zullen deze inbreng meenemen bij hun eigen wensen en gedachten. Dat leidt in juni tot een profielschets en een voorstel voor de samenstelling van de vertrouwenscommissie. De Commissaris van de Koningin in de provincie Gelderland, de heer Cornielje, komt op 28 juni naar Ede om de profielschets in de raadsvergadering in ontvangst te nemen. In die vergadering zal tevens een besluit worden genomen over een al dan niet raadplegend referendum ten aanzien van de burgemeestersbenoeming en zal de vertrouwenscommissie worden ingesteld.

Inmiddels heeft een vertegenwoordiging van de gemeenteraad een gesprek gehad met de Commissaris van de Koningin. De Commissaris hecht allereerst aan de benoeming van een waarnemer, die tijdelijk de vacature zal vervullen. Hij is op zoek naar geschikte kandidaten daarvoor.

---