Primeur: reclame op decor maakt toneelvoorstelling gratis

21.05.2007 / 11:36 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Maes okhuijsen

Maes okhuijsen

Persbericht

Primeur: Reclame op decor maakt toneelvoorstelling gratis

Gouden Kalf winnares Maria Kraakman speelt in een met logo's gevuld decor.

De nieuwe voorstelling van toneelgroep Alaska zal dankzij private sponsoring volledig vrij toegankelijk zijn voor het publiek. De komende maanden kunnen particulieren en bedrijven een deel van het decor van de voorstel Sic Transit Gloria Mundi kopen en daarop hun beeldmerk plaatsen. Met de opbrengsten van deze verkoop is het mogelijk om de kaartjes van de voorstelling gratis aan te bieden.

Via de website www.gloriamundi.nl kan ruimte gekocht worden in het decor van de nieuwe voorstelling van toneelgroep Alaska. Regisseur Marijke Schermer: 'Met dit project willen we een steen in de vijver gooien. Er is veel discussie in de kunstwereld én daarbuiten over subsidieafhankelijkheid, sponsoring en de toekomst van het theater. Er is terughoudendheid bij bedrijven en kunstenaars om samen te werken. We veranderen het nadenken en praten in een actief onderzoek'. Particulieren en bedrijven kunnen voor een bedrag vanaf 99,- euro een plek in het decor invullen.

Over Sic Transit Gloria Mundi
Op een luchthaven ergens tussen Londen en Tokio wacht gameontwerper Billy Zsigmond op zijn vlucht naar het World Economic Forum in Davos. Daar ontmoet hij de beeldschone Angel die - zoals altijd op de eerste van de maand - wacht op haar ex-man Steve voor de overdracht van de kinderen. Op diezelfde luchthaven komen Jan en Cindy terug van een geheel verzorgde vakantie die ze met een belspelletje hebben gewonnen. Dan worden alle vluchten geannuleerd. Niemand stijgt nog op. En niemand weet waarom.

Met o.a. Maria Kraakman (Iles flottantes ,Gouden Kalf voor Guernsey), Dragan Bakema (Olivier etc.) Decor- en geluidsontwerp: Richard Janssen (voormalig fatal flowers).

De voorstelling gaat dit najaar door heel Nederland spelen.

Over Toneelgroep Alaska
Toneelgroep Alaska is een jong en ambitieus gezelschap. In thema's, werkwijze en vormgeving is Alaska actueel, eigentijds en innovatief.

In haar stukken gebruikt Marijke Schermer referenties aan gebeurtenissen uit de recente werkelijkheid en probeert ze op meer filosofisch vlak de context van die gebeurtenissen aan te geven en de betekenis te duiden. Behalve talig en geëngageerd is haar werk geestig en speels. Schermer beschrijft een autonome, maar uiterst herkenbare wereld waarin zij aspecten van onze maatschappij tot de uiterste consequentie uitdenkt.

De pers eerder over Alaska
Tubantia - over Het Alphapaar (2006): Vijf acteurs die het begrip navelstaren van een nieuwe dimensie voorzien in een setting die de dilemma's van deze tijd pijnlijk goed onderstreept. Wat een mooie vondst, dit witte decor met die leegte die erom schreeuwt gevuld te worden. En wat een mooie manier om de thema's identiteit en idealen met elkaar te verweven. (...) Teksten met een sterk filosofische inslag. Adembenemend mooie teksten.

NRC - Over De Claim (2005): Alaska houdt de toon mooi licht. De snibbige dialogen bereiken hier en daar Woody-Allen-kwaliteit en Saskia Temmink en Jan Kruit spelen pittig zonder virtuoos te willen zijn. (...) De wisselende sympathieën die Alaska bij het publiek oproept leiden tot verontrusting. Dat is precies de taak van relevant theater.

Financieel Dagblad - Over Brodders in Arms (2004): In Brodders in arms schetst Marijke Schermer een humoristisch portret van de weerloosheid van hedendaagse politici, de mediagekte die rond een enkele uitspraak kan ontstaan en de onverschilligheid over degenen die 'buiten de boot vallen'. (...)De tekst van Schermer zit vol filosofische en politieke overwegingen, die aanzetten tot discussie achteraf.

Meer informatie:
www.gloriamundi.nl
Laura Minderhoud: +31 (0)643025320
contact@toneelgroepalaska.nl
Sander Pabbruwee: +31 (0)204121415
sander@toneelgroepalaska.nl