Gemeente Maassluis

Positionpaper rivieroevers vastgesteld

Dit is een persbericht van de stadsregio Rotterdam

Het dagelijks bestuur van de stadsregio heeft een positionpaper vastgesteld over de ontwikkeling van rivieroevers. Hierin staat nog geen concreet actieprogramma. Het is de bedoeling om dit in overleg met de gemeenten op te stellen. Vooruitlopend daarop neemt de stadsregio wel al het initiatief om een kwalitatieve analyse te maken van rivieroevers in de regio.

De Nieuwe en de Oude Maas, de Noord, de Hollandsche IJssel en de Nieuwe Waterweg. Ze stromen allemaal door de Rotterdamse regio. Alhoewel veel steden hun ontstaansrecht aan rivieren ontlenen, hebben ze zich in de loop van de tijd vaak van het water afgekeerd. De rivierzones zijn in gebruik genomen voor havenactiviteiten of als bedrijventerrein.

Inmiddels is het besef doorgedrongen dat er aan de oevers ook goed gewoond, gewerkt en gerecreëerd kan worden. De stadsregio ziet het als een belangrijke regionale opgave voor de komende jaren om samen met de gemeenten de rivieroeverlocaties succesvol tot ontwikkeling te brengen. Dit is een van de tien punten uit het RR2020-programma.

De gemeenten zijn primair zelf verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de rivieroeverlocaties. De rol van de stadsregio ligt op het vlak van kennisuitwisseling en ondersteuning bij problemen (bijvoorbeeld op het gebied van veiligheid, ontsluiting en het milieu). Ook biedt de stadsregio regionaal overzicht van de diverse plannen.

Daarnaast neemt de stadsregio het initiatief om te komen tot een verdiepingsslag van het kwantitatieve programmaoverzicht naar een kwalitatieve analyse van rivieroevers in de regio. Deze verdiepingsslag wordt uitgewerkt in een oeverboek. Dit document moet op inspirerende en enthousiasmerende wijze duidelijk maken welke kansen er aan de rivieroevers liggen.
Gerelateerde link:
RR2020