Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Ben van Geffen opnieuw winnaar van Vink top-12 toernooi

Op zaterdag 19 mei vond in Moordrecht de twaalfde editie van het VINK Top 12 schaaktoernooi plaats. Een rapidschaaktoernooi voor schakers die wonen in de Zuidplasregio of spelen bij de vier schaakverenigingen in dit gebied te weten Moerkapelle, Nieuwerkerk a/d IJssel, de Waddinxveense Schaakvereniging en het Moordrechtse De IJssel. Het toernooi startte in 1996 en kon zich vooral dankzij de sponsoring van Bouwbedrijf Frans Vink & Zn uit Moordrecht op de schaakkalender handhaven.

De hoofdgroep, de invitatiegroep, met twaalf door de organisatie uitgenodigde deelnemers, werd gewonnen door titelverdediger Ben van Geffen uit Moerkapelle. Van Geffen, die elf van de twaalf toernooien meespeelde, won de eerste editie in 1996 en was ook in 2002 en 2006 de sterkste. De overwinning van dit jaar kreeg extra glans omdat, in tegenstelling tot de voorgaande editie, dit jaar wel alle favorieten aanwezig waren.

Voor de rest van het verslag en de uitslag zie hier.
---

Xander Wemmers wint Hemelvaartstoernooi Soest met overmacht

Op donderdag 17 mei werd in Soest het traditionele Hemelvaartstoernooi gehouden. Door de jarenlange traditie is het toernooi bekend bij velen. Daardoor, en wellicht door het voorspelde slechte weer, was er een record aantal deelnemers. Na enige improvisatie konden maar liefst 92 schakers en schaaksters aan het toernooi beginnen.

Groep A was dit jaar erg sterk bezet. Xander Wemmers (Paul Keres) maakte zijn favorietenrol meer dan waar. Met een foutloze 7 uit 7 wist hij het toernooi op zijn naam te schrijven. Met 5½ uit 7 deelden Richard Vedder (En Passant) en Stefan Kuipers (Apeldoorn) de tweede en derde plaats.

Xander Wemmers ontvangt zijn prijs

Groep B was een prooi voor Danny de Ruiter (De Waagtoren). Groep C ging naar Daniël Doorn (SC Purmerend) en groep D ging naar Lennard den Boer (Zwijndrecht).

---