Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

2060715220

Vragen van het lid Bosma (PVV) aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over kunstsubsidiering die haar doel voorbij schiet. (Ingezonden 16 mei 2007)


1
Bent u bekend met het bericht dat kunstsubsidiering vaak vriendjespolitiek is, leidt tot middelmatige kunst, een funest effect heeft op de markt voor hedendaagse kunst en de kloof vergroot met het grote publiek en dat die conclusie is getrokken door de directeuren van de grootste kunstfondsen van Nederland? 1)


2
Deelt u de mening dat kunst per definitie subjectief is en dat het niet mogelijk is op basis van objectiviteit vast te stellen waar de subsidie heengaat? Zo neen, kunt u aantonen dat objectief wordt vastgesteld wie of welke organisatie subsidie krijgt?


3
Deelt u de mening dat de subsidie voor kunst met minstens de helft kan worden teruggebracht, zodat burgers zelf (met de vrijkomende honderden miljoenen belastingverlaging) kunnen uitmaken welke kunst zij willen afnemen?


1) http://binnenland.nieuws.nl/462032/Kunstsubsidiering_vaak_vriendjespolitiek

Toelichting: deze vragen dienen ter aanvulling op eerdere vragen ter zake van het lid Van der Ham (D66), ingezonden 16 mei 2007 (vraagnummer 2060715210)