Gemeente Andijk


* Anderhalf miljoen energiesubsidie voor West-Friesland

Anderhalf miljoen energiesubsidie voor West-Friesland

21 mei 2007
CO2-uitstoot is een belangrijke oorzaak van klimaatverandering. De Provincie Noord-Holland wil gemeenten helpen de CO2-uitstoot terug te dringen.
Door de uitvoering van energiebesparende projecten te subsidiëren, hoopt de Provincie de uitstoot te verminderen. De negen Westfriese gemeenten krijgen gezamenlijk bijna EUR 1,5 miljoen subsidie voor de realisatie van CO2-reductie.

De subsidie komt uit de regeling "Subsidies duurzame energiepakket Noord-Holland 2001-2008". Omdat het provinciale budget beperkt was, zijn niet alle aanvragen van de gemeenten toegekend. Ook hebben gemeenten keuzen moeten maken in de soort aanvraag. Zo heeft de ene gemeente zich gericht op woningen en de andere op gemeentelijke gebouwen, zoals zwembaden.
De milieudienst Westfriesland heeft veel gemeenten ondersteund bij het aanvragen van subsidie. Door de gesubsidieerde maatregelen wordt de totale CO2-uitstoot en de energierekening voor betreffende gebouwen verlaagd.

Energieprestatie norm
Voorwaarde voor de uitvoering is dat bouwers en opdrachtgevers (volgens het gemeentelijk klimaatbeleid) 10% onder de wettelijk energieprestatienorm (EPC) van 0,8 presteren. Voor woningen die na 1 januari 2007 gebouwd zijn (en een bouwvergunning hebben verkregen in 2007), geldt dan EPC van 0,72 of lager.

Waar ontvangt Andijk subsidie voor?
De gemeente Andijk heeft voor de volgende projecten provinciale subsidie aangevraagd en gekregen:

* Lagere temperatuurverwarmingssystemen in 67 woningen in bouwproject Mantelhof. De lagere temperatuurverwarming zorgt er voor dat er minder energie nodig is om de huizen te verwarmen. Dit is ook gunstig voor de woonlasten van de bewoners.
* Zonnepanelen op de vier basisscholen als educatief middel in het kader van de provinciale scholenactie.

* Zonneboilers voor de sportaccommodaties. Zonneboilers zorgen voor een halvering van de warmwatervraag van de douches. Hierdoor wordt een vermindering van de exploitatiekosten bereikt. De raad buigt zich binnenkort over het verlenen van een krediet hiervoor.

Gemeente Andijk | Middenweg 73 | 1619 ZG | info@andijk.nl | www.andijk.nl |