Gemeente Boxmeer


Op 20 mei 2007 heeft burgemeester Van Soest de Koninklijke Erepenning uitgereikt aan Fanfare De Vriendenkring in Overloon ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van de fanfare.

Fanfare De Vriendenkring kenmerkt zich door zijn veelzijdigheid in:

Sociaal cultureel maatschappelijk beleid

Prestaties geleverd door de vereniging zijn niet gebaseerd op prestatiedrang, maar vinden hun basis in een respect voor het individuele lid van de vereniging. Onderling respect en vriendschap vormen de basis voor datgene wat deze fanfare is, een vriendenkring.

Verantwoordelijk zijn voor jezelf maar ook voor anderen. Hierop is de jeugdbegeleiding geënt, een eerlijk deskundig advies aan de jeugd waarin het belang van het jeugdlid prevaleert.

Progressief ontwikkelingsbeleid

Het beleid in muziekkeuze, steeds weer de grenzen van de mogelijkheden opzoeken en niet schromen nieuwe ontwikkelingen te volgen of zelf te ontdekken.

Achtergrond

De fanfare de "Vriendenkring" uit Overloon viert op 1 mei van het jaar 2007 het 100 jarig bestaan.

De fanfare heeft een indrukwekkende geschiedenis doorgemaakt.

In 1944 (waarbij de omgeving van Overloon een slagveld was tussen de bezetter en de bevrijders) heeft de fanfare zichzelf bijna letterlijk en figuurlijk weer leven ingeblazen. Als gevolg van de oorlog moest men de instrumenten tussen de puinhopen vandaan halen, beschadigingen herstellen en instrumenten uitdeuken.

In 1949 was de fanfare weer actief en de instrumenten volledig hersteld. Toen werd de basis gelegd voor de groei en verbondenheid die de fanfare met de gemeenschap van Overloon de afgelopen 100 jaar heeft gerealiseerd en ongetwijfeld de volgende jaren nog zal behouden.

De fanfare heeft een grote ontwikkeling doorgemaakt. Grote ontwikkeling en groei in het aantal leden, een muzikale verbreding door het opstarten van verschillende orkesten en kapellen en bovenal een ontwikkeling in de kwaliteit van hun prestaties.

Sinds 1978, dus bijna 30 jaar, functioneert het fanfareorkest op het hoogst bereikbare niveau te weten de Superieure Afdeling. Daarnaast heeft de fanfare een aantal malen op dit topniveau eerste prijzen en enkele malen met de aantekening "met lof der jury" in de wacht gesleept. 30 Jaar lang op een zo hoog niveau presteren is bijzonder en mag zelfs redelijk uniek genoemd worden.

De vereniging is zeker bijzonder te noemen omdat het zeven orkesten c.q. kapellen kent die elk een eigen muzikale identiteit hebben en waarvan er twee op het hoogste niveau van zich laten horen. Een vereniging met een muzikale variatie van fanfare tot slagwerk, blaaskapel en een blokfluitopleiding maken de "Vriendenkring" een bijzondere vereniging.