Gemeente Roermond

Cuypersjaar officieel van start

Op 16 mei, de verjaardag van de bekende Roermondse architect Pierre Cuypers, is in het Stedelijk Museum Roermond het Cuypersjaar officieel van start gegaan. De 180-jarige was 'zelf' aanwezig bij de presentatie van de activiteiten, die in het Cuypersjaar plaats vinden. De Gemeente Roermond heeft besloten tot het uitroepen van een Cuypersjaar om deze bekende Roermondenaar en zijn werk te eren. Als bouwheer van onder andere het Rijksmuseum en het Centraal Station in Amsterdam en het sprookjesachtige kasteel De Haar in Haarzuilens bij Utrecht heeft hij ook buiten de stads- en provinciegrenzen naam gemaakt.

Roermond is echter d? plaats van Pierre Cuypers. Hij is er geboren en getogen, heeft er gewoond en is er begraven. Zijn graf op het Oude Kerkhof is recent nog gerestaureerd. In het Cuypersjaar (mei 2007 t/m mei 2008) vinden in Roermond tal van activiteiten plaats rond Pierre Cuypers. Exposities, rondleidingen, fietstochten, wandelingen, kamerconcerten, excursies, een etalageroute, lezingen, workshops en een heuse musical zijn een greep uit het grote aanbod aan activiteiten in Roermond. Voor een gedetailleerde agenda zie: www.cuypersroermond.nl.

Vanmiddag werd het programma in een theatrale setting gepresenteerd in aanwezigheid van 'Pierre Cuypers'. Veel gasten waren naar het museum gekomen om de jarige te feliciteren. Burgemeester Van Beers verwelkomde iedereen en bracht een feestdronk uit. Vervolgens kreeg de feesteling het jaarprogramma voorgeschoteld. Een presentatie over de expositie die dit najaar in zijn voormalig woonhuis, het Stedelijk Museum Roermond, te zien is, beet de spits af. Daarna kon men genieten van impressies uit de musical over Cuypers. 'Cuypers' echtgenote Rosalia' zong een lied. In vogelvlucht kwamen de andere activiteiten in het Cuypersjaar aan bod. Cuypers zelf las voor uit het boek, dat dit najaar verschijnt over zijn leven en zijn werk. Tot slot werd in de tuin een ANWB-paal onthuld met daar bovenop een beeldje van Cuypers.
Het is de bedoeling dat deze in de nabije toekomst in 't straatbeeld van Roermond terugkomen. Publicatiedatum: 21.05.2007 Bijgewerkt: 21.05.2007