Time : 12:04:07
Date : 21 May 2007
Sender Name: FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu

Campagne 'Veilig in de zon' in België

Zorg ervoor dat de zon een plezier blijft!

De zon is een bron van genot, maar haar stralen zijn tegelijk ook gevaarlijk voor onze gezondheid. Overmatige blootstelling aan de zon is namelijk een van de belangrijkste oorzaken van huidkankers. Binnen de Europese Unie worden ieder jaar meer dan 50.000 gevallen van kwaadaardige melanomen vastgesteld. Melanomen zijn een zeer agressieve vorm van huidkanker, waarvan een kwart een fatale afloop kent. De afgelopen decennia steeg het aantal gevallen van melanoom enorm: elke 10 à 20 jaar verdubbelt het aantal nieuwe gevallen bij bevolkingsgroepen met een bleke huid. In België worden ieder jaar 1000 nieuwe melanoomgevallen vastgesteld.

Op 21 mei 2007 lanceren OIVO*, DETIC**, FEDIS*** en de federale overheidsdienst (FOD) Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu de campagne 'Veilig in de zon'. Deze campagne moet zorgen voor een zo ruim mogelijke verspreiding van de informatie die nodig is voor een betere bescherming van het publiek tegen de schadelijke gevolgen van de zon.

In 2006 publiceerde de Europese Unie een aanbeveling over een nieuwe etikettering van zonneproducten en de introductie van een minimale UVA-bescherming die wordt aangegeven met een logo. Daarnaast stelde Europa een aantal raadgevingen op ter bescherming tegen de zon die ook geïllustreerd worden aan de hand van EU-pictogrammen. In dit kader wordt aan alle lidstaten gevraagd om de aanbevelingen van de EU in de praktijk om te zetten en te zorgen voor de nodige communicatie.

De site: www.veiligindezon.be

'Veilig in de zon' bestaat uit een website die alle essentiële informatie bevat om verstandig van de zon te genieten. U vindt er ook een FAQ die een aantal vooroordelen uit de wereld helpt. De site besteedt veel aandacht aan de speciale beschermingsmaatregelen voor kinderen.

'Veillig in de zon' pakt uit met de pictogrammen die door de Europese Unie aangebracht zullen worden op plaatsen waar veel zonnebaders komen (stranden, bergen, etc.) om de bevolking te herinneren aan de noodzaak van een goede bescherming tegen de zon.

'Veilig in de zon' is bedoeld voor iedereen: families, kinderen, doe-het-zelvers, sportievelingen, zonnekloppers, mensen die graag in de tuin werken, etc.

Wat is er nieuw ?


- De nieuwe etikettering ontcijferen

Om de keuze voor het juiste zonneproduct gemakkelijker te maken, wordt geleidelijk aan een geharmoniseerde etikettering in Europa ingevoerd. Er werden vier beschermingsklassen ingevoerd: lage bescherming, gemiddelde bescherming, hoge bescherming en zeer hoge bescherming. Die klassen zullen vermeld staan naast de traditionele beschermingsfactor (SPF). Anderzijds zullen de zonneproducten een minimale UVA-bescherming bevatten die overeenkomt met een derde van de UVB-bescherming. Deze producten zullen het nieuwe UVA-logo dragen.


- Het juiste zonneproduct kiezen

De keuze van een zonneproduct moet gebaseerd zijn op het huidtype en de blootstelling aan de zon. Om de consumenten in staat te stellen de goede keuze te maken, bevat de site Veilig in de zon een duidelijke, gebruiksvriendelijke en thuis makkelijk afdrukbare keuzegids. Apothekers, dermatologen en huisartsen en de distributiesector worden aangesproken om mee te werken voor een betere verspreiding van dit essentiële hulpmiddel.


- Elementaire waarschuwingen en enkele goede praktijken

Om op een veilige manier van de zon te genieten, moet je een aantal elementaire voorzorgsmaatregelen in acht nemen. De site Veilig in de zon benadrukt deze raadgevingen en geeft aanbevelingen over het correct gebruik van zonneproducten. Die raadgevingen staan eveneens vermeld op de achterzijde van de keuzegids.

'Veilig in de zon', een heilzame campagne voor de zomer, om de zon te vriend te houden.

Neem zeker een kijkje op www.veiligindezon.be !

Contactpersonen :

OIVO : Murielle Piazza - Onderzoekster - 02 547 06 88 - Muriel.Piazza@oivo-crioc.org

DETIC : Paulette Halleux - Algemeen secretaris - 02 238 97 65 - phalleux@fedichem.be

FEDIS : Alain Verhaeghe - 02/788 05 00 - av@fedis.be

FOD Volksgezondheid: Joëlle Meunier - Expert Cosmetica - 02 524 74 52
- Joelle.Meunier@health.fgov.be


* Onderzoeks- en Informatiecentrum van de Verbruikersorganisaties
** Belgisch-Luxemburgse vereniging van de producenten en verdelers van cosmetica, hygiëne en toiletartikelen

*** Federatie van de distributie