Socialistische Partij

Kritisch onderzoek en actiebereidheid op de Top van Onderop

20-05-2007 * "Please, stand up", met een handgebaar ondersteunt de Amerikaanse vredesactiviste Cindy Sheehan haar verzoek aan de bezoekers van het slotdebat van de Top van Onderop om te gaan staan. "Oké, ga nu maar weer zitten. Zie je hoe makkelijk het is om uit je stoel te komen? Stand up! Dat moeten we vaker doen."

Sheehan, moeder van een in Irak omgekomen soldaat, is een van de speciale genodigden op de Top van Onderop. 's Middags loopt ze mee in de demonstratie tegen de G8. Op het Museumplein daagt ze de aanwezige pers uit om ruchtbaarheid te geven aan de roep om internationale berechting van Bush, Blair en Balkenende wegens hun steun aan de Irak-oorlog.

Het is niet de enige oproep tijdens de alternatieve top. In workshops en seminars is de hele dag actief gediscussieerd over uiteenlopende onderwerpen als klimaatverandering, armoede, migratie en racisme. Eis je democratische rechten op en kom in actie, is de boodschap.

Dat kan op vele manieren: door aan te dringen op het openen van de 'Irak-doofpot', zoals onder anderen SP-Kamerlid Harry van Bommel bepleit. Door een referendum af te dwingen over nieuwe Europese Grondwetsplannen. Of door de G8-top fysiek te blokkeren: voor de deur van de Top van Onderop worden workshops gegeven over het hoe en waarom van blokkades.

Hoe belangrijk het is om de media kritisch te volgen, wordt duidelijk in een drukbezochte workshop van ROOD. Aan de hand van concrete voorbeelden en filmfragmenten wordt er besproken hoe journalisten vaak een eenzijdig beeld van de werkelijkheid presenteren als 'objectieve feiten'.

"De Top van Onderop is een uniek platform. Er zijn vandaag 1250 mensen bij elkaar. Vakbonden, grote NGO's en kleinere actiegroepen trekken hier gezamenlijk op," constateert organisator René Danen tevreden. "Hier worden coalities gevormd die een betere wereld mogelijk maken."