Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB

LPG-auto's hebben lage uitstoot van CO2

Den Haag, 21 mei 2007

LPG-auto's hebben een verrassend lage uitstoot van CO2, het broeikasgas dat klimaatverandering veroorzaakt. Een onderzoek van de ANWB leert dat overschakelen op LPG tot 10% minder CO2-uitstoot kan leiden. De ANWB pleit ervoor dat autofabrikanten hun modellen optimaliseren voor achteraf-montage van LPG-installaties, dan wel hun modellen van fabriekswege op LPG-gebruik te leveren.

De ANWB heeft samen met Europese zusterclubs in het kader van de jaarlijkse Ecotest ruim 90 nieuwe auto's getest op hun uitstoot van schadelijke gassen en CO2. Daaronder waren drie auto's op LPG. Daarnaast zijn op verzoek van de ANWB nog eens twee auto's op LPG onder de loep genomen; de Renault Mégane 1.6 16V LPG en het nieuwste model Opel Astra 1.8 LPG. Er is een vergelijking gemaakt van de uitstoot van koolmonoxide (CO), koolwaterstoffen (HC), stikstofoxiden (NOx) en roet (PM) en de uitstoot van kooldioxide (CO2) bij rijden op benzine en bij rijden op LPG.

Over de EcoTest wordt vanaf morgen gepubliceerd. Nadere details over de geteste LPG-auto's vindt u in de nieuwe ANWB-krant van 24 mei . En vanaf die datum ook op anwb.nl

LPG-installaties worden vrijwel altijd achteraf ingebouwd, soms al door de fabrikant zelf. De fabrikant optimaliseert de motor van zijn modellen echter nooit op LPG-gebruik, dat bijvoorbeeld een hogere compressieverhouding mogelijk maakt. Zo'n optimalisatie kan leiden tot een gunstiger verbruik en nog lagere CO2-uitstootMaar ook tot een schonere verbranding via een aangepast motormanagementsysteem. LPG-auto's worden dan wellicht evengoed of misschien zelfs beter dan aardgas-auto's, waarvan de verwachtingen hooggespannen zijn.

De achterafmontage van goede en goed-afgestelde LPG-installaties, op auto's, die daar van fabriekswege beter op voorbereid zijn, is wellicht een beter haalbare optie. Dit omdat de markt voor LPG in Europa wellicht te beperkt is om speciale LPG-modellen uit te brengen.

Persdienst ANWB
070 314 62 39 (Annelies Tichelaar)
070 314 62 88 (Markus van Tol)
070 314 62 54 (Ad Vonk)
070 314 78 03 (fax)