Indrukwekkende inhaalraces van Chris van der Drift in Valencia

Valencia, 20 mei 2007 - Chris van der Drift had zich het openingsweekend van de International Formula Master op Circuit y la Comunitat Valenciana Ricardo Tormo anders voorgesteld. Het hele weekend kende de Rotterdammer grote problemen met de elektronica van de 250 pk sterke Formula S2000 bolide. Na een dramatische kwalificatie reed de Nederlander de sterren van de hemel tijdens de openingsronde van zowel race één als de tweede race.

Van der Drift startte zijn raceweekend op dinsdag en woensdag voor twee officiële International Formula Master testdagen in Valencia. Net als bij de shake-down van 26 en 27 april, ondervond de 21-jarige coureur veel problemen met de auto. Hierdoor kon hij weinig aaneengesloten ronden afleggen en hoopte hij dat bij de eerste vrije trainingen op vrijdag de problemen verholpen zouden zijn.

Helaas bleek dit niet het geval. Ondanks veel elektronische problemen liet Van der Drift een negende en zevende trainingstijd noteren op slechts een halve seconde van de snelste mannen op de baan. In de kwalificatie die volgde ging het echter mis. De runner-up uit de felbevochten Eurocup Formule Renault 2.0 2006 kon slechts één snelle ronde rijden zonder al te veel problemen. Dit leverde Van der Drift de 23e startpositie op voor race één.

De allereerste race uit de geschiedenis van de International Formula Master voltrok zich zaterdagmiddag. De ontketende JD Motorsport coureur verschalkte in de eerste ronde maar liefst elf tegenstanders en kwam terecht op de twaalfde positie. Van der Drift wist al snel nog een plekje te winnen, tot de bolide ermee ophield. Met elektronica problemen kon de snelle coureur als eerste uitvaller genoteerd worden. Dit resulteerde in de laatste startplaats voor de tweede race.

Startend vanaf de 31e positie kende Chris van der Drift een zeer indrukwekkende openingsronde. De overweldigende eerste ronde uit race één, waarbij de Nederlander elf piloten inhaalde, bleek niets bij de openingsronde van de tweede race. Van der Drift scheurde in slechts één ronde tijd over het vier kilometer lange circuit naar de elfde plaats. Hiermee boekte de coureur uit Rotterdam maar liefst twintig posities winst. Een ronde later vestigde Van der Drift zich op de tiende positie en hield de concurrentie in het zicht. In de eindfase van de wedstrijd betrad de safety-car het circuit toen de Italiaan Ignazio Belluardo zijn bolide op een zeer gevaarlijke positie op de ideale lijn had geparkeerd. Met nog drie ronden te gaan werd de race vrijgegeven. De strijd voor de achtste positie, en tevens de laatste kampioenschappunt, barstte in alle hevigheid los. Van der Drift deed vanuit een negende stek nog enkele serieuze inhaalpogingen, maar finishte uiteindelijk als tiende. Teamgenoot Kasper Andersen won de afsluitende race in Valencia.

Chris van der Drift: "Het geluk was niet aan mijn zijde dit weekend. Ik kende het hele raceweekend veel elektronische problemen en dat weerhield mij om punten te scoren. Tijdens de eerste race wist ik al snel vanaf de 23e startpositie veel plaatsen goed te maken en als ik niet was uitgevallen, had mijn weekend er heel anders uitgezien. Degene achter mij finishte uiteindelijk als zesde en dat leverde hem een goede positie op voor de tweede race. Voor race twee had ik niets te verliezen vanaf de 31e startpositie en ik pushte als een gek. Zonder problemen met de auto reed ik al snel tiende en ik kon niet geloven dat ik in één ronde zoveel coureurs had ingehaald. Ik pushte als een gek en na de safety-car periode zette ik alles op alles voor de achtste positie en de laatste kampioenschappunt. Helaas lukte dit net niet en finishte ik als tiende. Ik hoop nu dat de problemen achter de rug zijn. De volgende race in Pau wordt succesvol waarbij ik punten ga scoren."

In het weekend van 3 juni komt Chris van der Drift in actie voor de derde en vierde ronde van de International Formula Master, die wordt verreden in Pau, Frankrijk.