LTO Noord


LTO opgelucht over besluit gewasbescherming

LTO Nederland heeft opgelucht gereageerd op het bericht van de ministers Cramer (VROM) en Verburg (LNV), dat
gewasbeschermingsmiddelen en biociden ook dit jaar kunnen worden gebruikt. De bewindslieden hebben dit gezegd naar aanleiding van een uitspraak van het College van Beroep voor het Bedrijfsleven van vrijdag 4 mei jl.

Sjaak Langeslag, LTO/KAVB portefeuillehouder Gewasbescherming, is tevreden en blij dat de middelen gewoon beschikbaar zijn en dat boeren en tuinders er rechtmatig gebruik van kunnen blijven maken. Hij noemt het een goede zaak dat de bewindslieden deze route kiezen. Verburg stelt dat er wel degelijk beoordeeld is op de effecten voor gezondheid van mens en dier en op milieu-effecten. âHet is voor ons ook belangrijk om te weten dat we niet werken met onbeoordeelde middelenâ, aldus Langeslag.

De nieuwe Wet gewasbescherming en biociden, die op 1 oktober a.s. in werking treedt, moet op het onderdeel overgangsbepalingen wel worden aangepast. Er loopt overigens nog wel een bezwaarprocedure tegen de vrijstellingen voor 2007. De uitkomst daarvan is nog ongewis. Langeslag: âMocht dit onverhoopt nog problemen opleveren, zullen we opnieuw met LNV en VROM in overleg treden hoe daar dan mee om te gaan.â

LTO Nederland, woensdag 16 mei 2007