Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Inhoud pagina: Jaarverslag Nederlandse Politie

15 mei 2007

* Zie ook Hierbij bieden wij u het Jaarverslag Nederlandse Politie (JNP) 2006 aan met daarbij gevoegd de rapportage Kerngegevens Nederlandse Politie 2006.

Dit jaarverslag geeft het finale resultaat van de prestatieafspraken die zijn gemaakt tussen de korpsbeheerders en de ministers van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en van Justitie voor de periode 2003 tot en met 2006.

Er zijn de afgelopen jaren aansprekende resultaten geboekt en na vier jaar is Nederland onder meer door deze prestatieafspraken een stuk veiliger geworden. Het percentage burgers dat zich wel eens onveilig voelt is gedaald en daarnaast is de ervaren overlast en verloedering duidelijk verminderd. Ook is sprake van een vermindering van de criminaliteit tegen bedrijven en zijn er minder slachtoffers van vermogenscriminaliteit. De doelstelling van het Veiligheidsprogramma - vermindering van criminaliteit en overlast in de publieke sector met 20 tot 25 procent in 2008-2010 ten opzichte van 2002 - is nu voor bijna de helft (circa 10 procent) gerealiseerd.

Er zijn ook leerpunten geweest. De afspraken voor 2007 zijn daarom meer kwalitatief van aard (bijvoorbeeld meer aandacht voor ketensamenwerking). Dit sluit goed aan bij de wens uit het regeerakkoord om samen te werken aan veiligheid. We hechten ook zeer aan het vergroten van het lerend vermogen van de korpsen en daarom wordt er een benchmarkinstrument ontwikkeld.

Voor de periode 2008 tot en met 2011 worden nieuwe landelijke prioriteiten vastgesteld, conform de systematiek uit het wetsvoorstel Versterking Rijksbevoegdheden. De landelijke prioriteiten worden zoveel mogelijk gezamenlijk met de korpsbeheerders en het College van PG's bepaald. Het doel is een beperkt aantal landelijke prioriteiten te stellen gericht op het aanpakken van specifieke maatschappelijke veiligheidsproblemen. Er zal daarbij meer aandacht worden besteed aan preventie, het vertrouwen van de burger in de politie en de kwaliteit van de opsporing. Voor de definitieve landelijke prioriteiten wordt aangesloten bij het beleidsprogramma van het Kabinet.

Naast de prestatieafspraken is er in het Jaarverslag Nederlandse Politie 2006 aandacht voor andere ontwikkelingen en resultaten zoals de ontwikkelingen omtrent het politiebestel, geweld tegen werknemers met een publieke taak en een nieuw bekostigingssysteem.

Met genoegen constateren wij dat de politie grote inspanningen levert om Nederland veiliger te maken. In 2006 heeft dat, in samenwerking met de andere veiligheidspartners, goede resultaten opgeleverd. Wij willen de korpsen daar graag mee complimenteren.

DE MINISTER VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES,

Mevrouw dr. G. ter Horst

DE MINISTER VAN JUSTITIE,

Dr. E.M.H.Hirsch Ballin

Bestanden


* Jaarverslag Nederlandse Politie 2006 (1374 Kb) | Pdf-icoon Pdf-bestand
* Kerncijfers 2006 (489 Kb) | Pdf-icoon Pdf-bestand

Zie ook


* Jaarverslag politie: Nederland veiliger
---

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties