Compleet overzicht van bacteriën in de mond

Samenwerking TNO en ACTA op DNA chip voor mondbacteriën

21 mei 2007 - TNO, ACTA (Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam) en een internationale voedselproducent starten een samenwerking. Het doel van deze samenwerking is om meer inzicht te krijgen in het effect van voeding op de samenstelling van de mondflora. De DNA Chip (Oral Cavity Chip) gaat een belangrijke rol spelen in de ontwikkeling van nieuwe voedingsmiddelen en het onderbouwen van claims.

De mondflora kent circa 700 verschillende bacteriën, maar welke bacteriën bijdragen aan een positief dan wel negatieve mondgezondheid is nog onvoldoende duidelijk.

Samen met een internationale voedselproducent ontwikkelde TNO de Oral Cavity Chip waarmee de totale DNA samenstelling van een bacterieel monster beschreven kan worden. Met deze kweekonafhankelijke techniek kunnen verschuivingen in de samenstelling van de mondflora, als gevolg van het eten van bepaalde voedingsmiddelen, bestudeerd worden.

De chip zal samen met ACTA verfijnd worden. ACTA beschikt over essentiële kennis over monsterverzamelingen en het vaststellen van mondgezondheid. Met deze informatie kunnen TNO en ACTA de samenstelling van de mondflora linken aan een maat van mondgezondheid.