GroenLinks

Behandeling adoptiewet moet met spoed worden doorgezet

21 mei 2007

GroenLinks verzet zich tegen de wens van het kabinet om de behandeling op te schorten van de adoptiewet, waarin het makkelijker wordt voor paren van gelijk geslacht een kind te adopteren. Wij zullen op woensdag 23 mei, tijdens de procedurevergadering van de vaste Kamercommissie voor Justitie, pleiten voor het doorzetten van de plenaire behandeling van deze wet.

Al jaren smachten potentiële adoptiefouders naar deze wet. Er zijn verwachtingen geschapen, die worden nu geschonden, waardoor mensen in grote onzekerheid verkeren. Op 18 december 2003 was er al een ruime kamermeerderheid voor het openstellen van adoptie voor paren van gelijk geslacht. CDA-minister Donner maakte echter geen vaart met het indienen en behandelen van het wetsvoorstel. Nu willen de ministers Hirsch Ballin en Rouvoet de behandeling zelfs helemaal stilleggen. Waarom? Om weer eens een adviescommissie aan het werk te zetten.

Een Haagse stelregel is dat het instellen van een adviescommissie duidt op politieke meningsverschillen binnen het kabinet. Dat is hier zeker het geval. Mogelijk is er zelfs sprake van gewetensbezwaarde bewindslieden, die moeite hebben met homo-adoptie. Feit is wel dat het hier een zogenaamde 'vrije kwestie' betreft; er is in het regeerakkoord geen afspraak gemaakt die dwingt tot uitstel van de adoptiewet. GroenLinks roept daarom vooral de PvdA-fractie op om samen met de oppositiepartijen aan te dringen op spoedige behandeling van de wet.

Naïma Azough
Femke Halsema