21.05.2007 / 14:02 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Ned. paramedisch instituut

Ned. paramedisch instituut

Enige paramedische bibliotheek in nederland gesloten

Amersfoort - De sluiting van de enige paramedische bibliotheek in Nederland is een feit. Daardoor is wetenschappelijke informatie over paramedische beroepen zoals fysiotherapie, oefentherapie Cesar en Mensendieck, ergotherapie, logopedie, mondhygiëne, podotherapie, voortaan niet meer vrij toegankelijk, moeilijker te vinden en veel duurder geworden.

De elektronische paramedische databank, DocOnline, met gegevens over ruim 110.000 wetenschappelijke artikelen, protocollen- en meetinstrumenten is vanaf 2008 niet meer gratis toegankelijk maar via een abonnementensysteem. Gedupeerd worden in het bijzonder de ca 38.000 praktiserende paramedici en alle studenten aan de paramedische opleidingen van hogescholen. Oorzaak is de beëindiging in 2004 van de gehele subsidie van het Ministerie van VWS aan het Nederlands Paramedisch Instituut (NPi) in Amersfoort. De noodzaak voor het vrij beschikbaar hebben van wetenschappelijke literatuur om gezondheidszorg op goed niveau te kunnen bieden neemt mede onder invloed van overheidsmaatregelen als maar toe. Voor onder andere de paramedische beroepsgroepen is de mogelijkheid daartoe nu volkomen van de kaart geveegd.

UNIEKE COLLECTIE
Met het verdwijnen van de enige paramedische bibliotheek in Nederland gaat een unieke collectie paramedische tijdschriften en bijzondere andere literatuur grotendeels verloren voor de toekomst, de rest wordt versnipperd over meer locaties en is niet meer openbaar toegankelijk.
In 1986 startte de toenmalige minister van Volksgezondheid, mw. dr. E. Borst-Eilers met subsidie voor de informatievoorziening op paramedisch gebied als onderdeel van het paramedisch kenniscentrum NPi. In bijna twintig jaar was een inmiddels niet alleen in de paramedische wereld maar ook daarbuiten zeer bekende en gewaardeerde papieren èn digitale collectie op paramedisch gebied opgebouwd.

STUDENTEN EN PRAKTISERENDE PARAMEDICI DE DUPE
Veel studenten van paramedische opleidingen van hogescholen maakten gebruik van de bibliotheek. Zij raadpleegden ter plekke DocOnline en externe digitale databanken zoals MEDLINE, EMBASE en CINAHL. In de bibliotheek waren veel tijdschriften aanwezig die niet bij de mediatheken van de hogescholen of elders in Nederland beschikbaar zijn. Voor praktiserende paramedici, onderzoekers en anderszins geïnteresseerden in paramedische literatuur wordt het veel lastiger om aan de juiste literatuur te komen. Gesproken kan worden van een zorgwekkende situatie, omdat de behoefte aan wetenschappelijke informatie juist in deze tijd sterk stijgt door de verantwoordelijkheid van zorgverleners om evidence based te handelen.


----------------