Provincie Overijssel

SP fractie Provincie Overijssel

Statenvragen SP-fractie Provincie Overijssel over wachtlijsten in de Jeugdzorg

15 mei 2007

Aan de Gedeputeerde Staten van Overijssel
Postbus 10078
8000 GB Zwolle

Betreft: Schriftelijke vragen met betrekking tot wachtlijsten in de Jeugdzorg, conform ex. artikel 39 van het Reglement van Orde voor de vergadering en andere werkzaamheden van Provinciale Staten van Overijssel. Door recente publicaties zijn we geïnformeerd over het feit dat er opnieuw sprake is van toenemende wachtlijsten binnen de Jeugdzorg. Daarbij bleek dat de provincies het door het ministerie extra beschikbaar gestelde budget niet hebben ingezet voor de noodzakelijke zorg voor de jeugd. Ook uit recent verschenen artikelen in de pers (onder meer het Dagblad NRC.Next van 24 april 2007) vernam mijn fractie dat de wachtlijsten in de zorg weer stijgen. In Zuid Holland is het aantal kinderen dat langer dan negen weken wacht op hulp in het eerste kwartaal verveelvoudigd. In de provincie Flevoland staan 240 kinderen op de wachtlijst, terwijl de wachtlijsten begin dit jaar praktisch waren weggewerkt. Uit gegevens van het Inter Provinciaal Overleg blijkt dat ook in Overijssel sprake is van een toename op de wachtlijsten voor de Jeugdzorg.

Gezien deze ontwikkeling ontvangt mijn fractie gaarne schriftelijk antwoord van het College op de volgende vragen:


* De bovengenoemde feiten staan in schril contrast met de enthousiaste beweringen van het College in het recent verschenen Jaarverslag 2006 waarin wordt uitgesproken dat de "wachtlijsten zijn weggewerkt". Kan het College ons de juiste situatie mededelen en aangeven welke maatregelen zij denken te nemen om herhaling van lange wachtlijsten binnen de Jeugdzorg te voorkomen?
* Is er op dit moment sprake van wachtlijsten binnen de Jeugdzorg? Zo ja, om hoeveel personen gaat het? Met wat voor problematiek? En over hoeveel weken strekt de lengte van deze wachttijden?
* Kan het College aangeven welke factoren hierbij een rol hierbij spelen en welke preventieve maatregelen zij hier hebben ondernomen of gaat ondernemen?


* Is het college met mijn fractie van mening dat geinvesteerd moet worden in meer deskundige hulpverleners om te voorkomen dat de jeugd op de wachtlijst terecht komt?
* Heeft het college de door de ministerie beschikbaar gestelde middelen al geinvesteerd in de Jeugdzorg? Zo ja, op welke wijze en zo nee wat is de reden hiervoor?
* Wil het college aangeven hoeveel middelen op het moment worden besteedt aan de Jeugdzorg en wat de financiele voornemens zijn van het college voor de komende jaren?

Eric J. Smeenk en Colin Wilkinson,

Namens de SP fractie provincie Overijssel.