Rode Kruis Belgie


Samenwerkingsakkoord tussen Rode Kruis-Vlaanderen en het GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap

Vandaag ondertekenden Urbain Lavigne, afgevaardigd bestuurder van het GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap, en Prof. Dr. Philippe Vandekerckhove, gedelegeerd bestuurder van Rode Kruis-Vlaanderen, een samenwerkingsovereenkomst.

Gezondheidsbeleid is een prioriteit voor het GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap. Dit past perfect in de pedagogische visie. Tal van maatregelen worden uitgewerkt om daadkrachtig te werken aan de fysieke, mentale en socio-emotionele ontwikkeling van haar leerlingen en personeel. Daartoe worden ook samenwerkingsakkoorden gesloten met externe partners, zoals Rode Kruis-Vlaanderen. GO! wil haar leerlingen en personeel een betere kennis van eerste hulp en meer sociaal engagement voor binnenlandse en buitenlandse hulpacties bijbrengen. Hiervoor doet zij een beroep op de expertise van Rode Kruis-Vlaanderen.

Concreet zal Rode Kruis-Vlaanderen eerstehulpopleidingen aan leerkrachten aanbieden via hun nascholingsinstituut. In de Centra voor Leerlingenbegeleiding (CLB) van het GO! zal informatief en educatief materiaal ter beschikking liggen. Daarnaast zal de onderwijscoördinator van Rode Kruis-Vlaanderen deel uitmaken van de stuurgroep âgezondheidsbeleidâ van GO!

Om de eerstehulpcapaciteit van de bevolking te versterken, richt het Rode Kruis zich op het onderwijs. Dat werd zo opgenomen in Strategie 2010, het strategisch plan van Rode Kruis-Vlaanderen. Zo werd eerste hulp ondertussen ook geïntegreerd in de lerarenopleiding. In januari van dit jaar werden al 100 docenten van hogescholen met een lerarenopleiding opgeleid tot volwaardige lesgevers eerste hulp.

Laken, 16 mei 2007