Grootscheepse controle door de VROM-Inspectie op het Verpakkingenbesluit

Producenten of importeurs van verpakte producten die het Verpakkingenbesluit niet naleven, kunnen vanaf vandaag bezoek verwachten van een inspecteur van de VROM-Inspectie. De VROM-Inspectie heeft half april laten weten op te treden tegen bedrijven die het 'Besluit verpakkingen en papier en karton' niet naleven. Door de aangekondigde actie is de naleving van het Verpakkingenbesluit al sterk verbeterd: een groot aantal bedrijven en brancheorganisaties heeft de afgelopen weken de stappen gezet die nodig zijn voor de naleving van de regels.

Bedrijfsbezoeken

Tijdens de bezoeken wijzen de inspecteurs van de VROM-Inspectie de bedrijven erop dat ze de regels van het Verpakkingenbesluit niet naleven en roepen de bedrijven op dit alsnog te doen. Ook brancheorganisaties zijn benaderd met het verzoek voor hun leden afspraken te maken met uitvoeringsorganisaties of zelf iets te organiseren. Tijdens de controle onderzoekt de inspecteur waarom het betreffende bedrijf het Verpakkingenbesluit niet naleeft en of het bedrijf inderdaad in overtreding is. Indien nodig wordt handhavend opgetreden.

Verbeterde naleving

De naleving van het Verpakkingenbesluit was gering. Ongeveer 10% van de bedrijven was bij één van de uitvoeringsorganisaties aangesloten. Door de actie is het naleefgedrag van het Verpakkingenbesluit al sterk verbeterd. Veel bedrijven hebben zich naar aanleiding van de brief van de VROM-Inspectie individueel of collectief via de brancheorganisaties bij één van de uitvoeringsorganisaties aangesloten.

Milieubelasting

A lle producenten of importeurs van verpakte producten zijn sinds 1 januari 2006 financieel verantwoordelijk voor door consumenten afgedankte, verpakkingen die zij op de Nederlandse markt hebben gebracht. Het gaat om alle denkbare verpakkingen, zoals bijvoorbeeld tubes, doosjes, flessen, blikken, draagtasjes, nietjes, tape, dozen, kratten, pallets en wikkelfolie. Het Verpakkingenbesluit moet de milieubelasting door verpakkingsmaterialen terugdringen zodat er meer materialen worden hergebruikt of nuttig toegepast.

Inzameling en recycling
Het ministerie van VROM heeft vorig jaar alle producenten en importeurs van verpakte producten over de nieuwe regels geïnformeerd en hen gewezen op dezein Europees verband afgesproken verplichtingen. Deze verplichting houdt in dat bedrijven óf zelf óf via een uitvoeringsorganisatie een plan van aanpak (=mededeling) voor de inzameling en recycling in moeten dienen. Wanneer bedrijven zich aansluiten bij een (collectieve) uitvoeringsorganisatie regelt deze voor hen de inzameling en recycling. De uitvoeringsorganisaties maken daarvoor afspraken met onder meer gemeenten en verwerkers. Er zijn al collectieve uitvoeringsorganisaties met een goedgekeurde mededeling. Als bedrijven zich aansluiten bij één van deze uitvoeringsorganisaties hoeven zij niet zelf een mededeling in te dienen. Daarnaast kunnen brancheorganisaties voor hun leden afspraken maken met uitvoeringsorganisaties of zelf een uitvoeringsorganisatie beginnen. Het naleven van het Verpakkingenbesluit blijft altijd de verantwoordelijkheid van bedrijven zelf. Het niet naleven van het Besluit levert de bedrijven geen financieel voordeel op. De uitvoeringsorganisaties brengen de kosten van het deelnemerschap met terugwerkende kracht in rekening. De kosten zijn afhankelijk van de hoeveelheid verpakkingen die door hen in de markt wordt gezet. Voor specifieke situaties kan het gunstiger zijn om zelfstandig bij SenterNovem een plan van aanpak (mededeling) in te dienen om zo (na goedkeuring) aan de regels te voldoen.

Noot voor redacties (